Osztrák napilap: „a legjobb barátok” kormánya irányítja majd Ausztriát

Bizakodó vélemények az új osztrák kormányról. Az FPÖ elnökét is dícsérik.

Fellner szerint „optikailag” az FPÖ a koalíció győztese, felidézte: pénteki tanácskozásukon álló taps fogadta Strachét, ez mutatta, hogy történelmi győzelmet ünnepelnek.

”Szélsőjobboldali utcagyerekből szalonképes kormánypárttá váltak”

– írta.

Fellner kiemelte, hogy Strachéból államférfi lett, a tárgyalásokat visszafogott stílusban folytatta le, s szó sincs már Öxitről (Ausztria kilépéséről az Európai Unióból). Emlékeztetett rá, hogy az FPÖ-elnök több választási ígéretéről is lemondott, de előnyt kovácsolt belőle.

Az FPÖ megkapta a külügyminisztériumot, és párton kívüli Közel-Kelet-szakértőt választott a posztra. A belügyminisztérium élére a keményvonalas főtitkár, Herbert Kickl került, az ő területéhez tartoznak az FPÖ választási szlogenjei: le a politikai iszlámmal, le az illegális bevándorlással, szigorúan kitoloncolni az illegális migránsokat. Fellner szerint ezt a „szélsőséges politikát” Kickl bizonyára professzionálisan és igazságosan valósítja majd meg.

„Egy farkasbőrbe bújt bárány?”

– tette fel a kérdést.

Fellner azt is írta, hogy Norbert Hoferrel harmadik sztárját is a kormányba küldte az FPÖ, mert valójában a kormány FPÖ-s felét Strache, Kickl, és Hofer irányítják.

Strachéhoz hasonlóan azonban Kurz is a legközelebbi bizalmasaival fog együtt kormányozni.

A kormányprogram kicsit visszafogottan hangzik, nincsenek benne nagy víziók az oktatásra, adócsökkentésre, közvetlen demokráciára vonatkozóan. A koalíció óvatosan végzi a munkáját, se nem szélsőjobboldali, se nem ultrakonzervatív, ez pedig jó dolog – vélekedett az Österreich kiadója.

Fellner szerint az még jobb dolog lesz, ha Kurz, Strache és a legjobb barátaik valóban jó tempóval, - a korábbiakkal ellentétben - blokádok, akadályozások nélkül, a jövőre koncentrálva tudnak kormányozni.

Higgadt, de ambiciózus tervet dédelgethet az új kormány

A Die Presse szombati vezércikke is azt hangsúlyozta, hogy Sebastian Kurz a bizalmasait választotta a kormányába ahelyett, hogy a pártbéli, tartományi, szövetségi szintű erőviszonyokat vette volna figyelembe. Tartalmilag a kormányprogram a lap szerint „ártalmatlan”, több megosztó téma kezelését is elegánsan elhalasztották. A Die Presse cikke szerint az új kormányt jobban szemmel fogják tartani, mint elődjeiket.

Az biztos, hogy Kurz és Strache nem rövid idő alatt akarják felforgatni az országot, hanem egy hosszabb tervként, két periódus alatt fokozatosan megváltoztatni – vélekedett a Die Presse szerzője. Hozzátette: ez egy elsőre kényelmesebb, hosszútávon ambiciózusabb projekt.

A Kurier arra figyelmeztetett, hogy Kurznak a saját pártjával is meg kell vívnia, hiszen például Reinhold Mitterlehner előző pártelnök az SPÖ-vel való kormányzást folytatta volna, míg Kurz és csapata egyre csak azt mondták: a szocialistákkal nem lesznek reformok.