A sorsod Borsod? Ács, ápoló, hegesztő, kőműves, szoftverfejlesztő – csak néhány a megyei hiányszakmák közül

A 67 ezer hiánya megérződik.

Az eduline.hu oktatási szakportál gyűjtötte össze a 2018/2019-es tanév hiányszakmáinak a listáját Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Ez már a vég? 67 ezer ember tűnt el Borsod megyéből

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei napilap cikke beszámol arról, hogy az ezredforduló óta minden évben több ezer ember hagyta el a megyét, sokan Budapestre költöztek, mások Pest, Heves és Hajdú-Bihar megye településeire. A megoldási javaslatokat is tartalmazó tanulmányt augusztus végén fogadta el a megyei közgyűlés, jóllehet, az abban szereplő javaslatok inkább tűnnek merész céloknak, mintsem egy - akár középtávon elérhető - jövőkép megfelelő eszközeinek.

A Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíj keretében a szakgimnáziumokban, szakközépiskolákban, illetve OKJ-s képzésekben résztvevők, ezekkel a végzettségekkel rövid idő alatt munkát találhatnak.

Csak, hogy érzékeljük, hogy milyen állapotok vannak a megyében. Hiányszakmának számít:

ács, állattartó szakmunkás, asztalos, épület- és szerkezetlakatos, gépgyártástechnológiai technikus, gépi forgácsoló, gyakorló ápoló, hegesztő, húsipari termékgyártó, ipari gépész, kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátó, kőműves, mezőgazdasági gépész, szociális gondozó és ápoló, szoftverfejlesztő, vegyész technikus, villanyszerelő, víz-, csatorna- és közműrendszer-szerelő, vízgazdálkodó technikus, vízügyi szakmunkás.