Annyira átlátszóan működik az ÁSZ, hogy megvédeni sem tudja magát

Kínos ez egy ilyen komoly szervezettől.

Az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában vasárnap ment le egy riport arról, hogy a választási indulásában államilag akadályozott Jobbik pénteki tüntetésén több párt is részt vett, valamint arról, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kommunikációs igazgatója és szóvivője, Horváth Bálint

hogyan fagy le, hogy aztán egyetlen mondatot ismételgetve számolja a másodperceket az interjú végéig.

Merthogy amikor a riporter hagyta, hogy a szóvivő végig mondja azt a mára köznevetség tárgyává vált állásfoglalást, miszerint az ÁSZ

"Többször ellenőrzést végzett a Fidesznél (…), és semmilyen olyan hitelt érdemlő bizonyíték nem került az ÁSZ birtokába, ami azt bizonyítaná, hogy bárkinek is kételkednie kellene ezeknek a nyilvános jelentéseknek a hitelességében,"

akkor jött egy kérdés-felelek, ami elég kínosra sikerült.

- De ezek a számlák megjelentek.

- Hol? Mi nem kaptunk ilyen számlát.

- Ha én most megmutatom?

Ekkor jön a jelenet arról, hogy a riporter a saját telefonján megmutatja a Simicska Lajos alá tartozó Mahir Cityposter Kft. és a Fidesz által megbízott HírTV Műsorszolgáltató és Hirdetésszervező Zrt., mint hirdető közötti 2010-es szerződést, aminek a vége természetesen egy rendkívül kedvező árú kampány volt.

„Jó, de az állami számvevőszék a pártokat ellenőrzi”

- hangzott el erre a mindent eldöntő, bár teljesen zavaros érv.

Hiszen így –miként erre rá is kérdeztek- ez azt jelenti, hogy ha a Fidesz berakott egy céget saját maga és a Simicska-féle plakátvég közé jól alkudni képes közvetítőnek, akkor a plakátcég az Állami Számvevőszék szerint már független lesz a párttól, és teljesen törvényesen születnek meg akciós hirdetési árak. Mert ugye azt nem a Fidesz intézte, hanem az általuk megbízott cég, csak úgy, önszorgalomból, egy érdekkörön belül, renkívüli kedvezményeket kiharcolva a mit sem sejtő Fidesznek. Logikus, nem?

3:11-től kell nézni:

Aztán még párszor elhangzott A Nagy Érv, miszerint tényleg, de tényleg:

„A Számvevőszék, még egyszer mondom, a pártokat ellenőrzi.”

„A Számvevőszék a pártokat ellenőrzi, a pártok bizonylataira, dokumentumaira van ellenőrzési jogosultsága.”

Szóval nem kell itt kérdezősködni annyit, mert elég jól látható, hogy már mindenre is megvan a válasz. Akár többször is.