A Jobbik ismét megkísérel érdemben tárgyalni az ÁSZ-szal - Csütörtökön véleményezik a gigabírságot

Csak nehogy megint rendőrök várják a párt politikusait...

December 21-én jár le az a tizenöt napos határidő, amíg a Jobbik reagálhat az ÁSZ 662 millió forintos bírságot előrevetítő jelentéstervezetére. A legerősebb ellenzéki párt azt ígérte, hogy

"minden részletre kiterjedően támasztják majd alá, hogy miért jogszabálysértő, szakmaiatlan és minden valóságalapot nélkülöző" a jelentéstervezet.

A számvevőszéknek meg kell vizsgálnia a Jobbik észrevételeit, és csak ezután hozhatja meg végleges döntését, ami viszont már nem határidőhöz kötött folyamat, de legfeljebb néhány hét szokott lenni.

Rendőrök fogadták a Jobbikot az Állami Számvevőszéknél

"Csak büdös, harmadik világbeli diktatúrákban kényszerítenek arra közintézményeket, hogy megpróbáljanak leszámolni az ellenzék vezető erejével"- mondta Volner János, a Jobbik frakcióvezetője kedden az Állami Számvevőszék (ÁSZ) fővárosi székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján.A frakcióvezető elmondta, pártja minden alkalommal eleget tett beszámolási kötelezettségének, és törekedett arra, hogy mindenben együttműködő legyen az ÁSZ ellenőreivel.

Ha az ÁSZ köti az ebet a karóhoz, és mindenáron be akarja vasalni az antidemokratikus bírságot (és miért ne akarná, hiszen az a Jobbik ellehetetlenítését célzó, politikai megrendelésre született lépés - a szerk.), akkor a pártnak tizenöt napon belül ki kell fizetnie a teljes költségvetését lenullázó, 331 millió forintos bírságot, jövőre pedig azzal kell számolniuk, hogy ugyanennyi állami támogatástól esnek el. A végső határozat ellen fellebbezésnek, vagy bármiféle jogorvoslati lehetőségnek nincs helye.

A Magyar Nemzet értesülései szerint ettől függetlenül a párt vizsgálja annak lehetőségét, hogy az Alkotmánybíróság elé vigye az ügyet.

A büntetés kapcsán két forgatókönyvvel számol a Jobbik:

1. Ki kell fizetni a bírságot, de csak a választások után

Ezt a lehetőséget már több kormányzati szereplő is megszellőztette, valószínűleg a demokrácia elleni nyílt támadás nem várt mértékű nemzetközi visszhangja miatt. A Fidesz ezzel elhessegethetné azt a vádat, miszerint anyagi eszközökkel akarja kizárni egyetlen valódi riválisát a politikai megmérettetésből.

Ráadásul a kormánypárt új kommunikációs fegyverhez jutna, hiszen felszólíthatnák a Jobbikot, hogy adja vissza az embereknek azt a több mint 40 millió forintot, melyet éppen a büntetés miatt elindított adakozáson kaptak az emberektől.

2. Marad az eredeti menetrend

Ha a pártnak tizenöt napon belül tényleg ki kell fizetnie a bírságot, azzal valószínűleg minden esélye elszáll, hogy részt tudjon venni a jövő évi választáson. A Jobbik több politikusa, és maga Vona Gábor pártelnök sem zárta ki, hogy ebben az esetben a párt működése is veszélybe kerülne, hiszen ennyi pénzt nem tudnának kifizetni.

Az egyelőre nem világos, hogy a több mint 700 millió forintos, kizárólag kampányra költhető állami támogatást is érintené-e az ÁSZ-bírság, amit minden olyan politikai szervezet megkap, akinek van 106 egyéni képviselőjelöltje és országos listája, de a dolgok eddigi állását nézve valószínűleg a kormányt és az általa kézi vezérelt hivatali apparátust nem aggasztják ilyen dilemmák.

(Fotó: Béli Balázs / Alfahír)

A Fidesz rákapott a politikai leszámolás ízére: újabb négy ellenzéki pártot bírságolt meg az ÁSZ

A Jobbik után újabb négy pártra, az LMP-re, a DK-ra, az Együttre és a Párbeszédre sújtott le az Állami Számvevőszéktől (ÁSZ) szigora, de már az MSZP is várhatja a bírságról szóló levelet - írja a Mérce nyomán a Magyar Nemzet.