Méltatlan trükk: fideszesek játszhatták el, hogy az Együtt és Jobbik közösen tüntet

De komolyan, mi ez a szint?

Ismert, múlthét pénteken a Jobbik egy több ezres tüntetést tartott a Fidesz Lendvay utcai székházának közelében a fővárosban, miután az Állami Számvevőszék különösebb indoklás nélkül kirótt rá egy 662 millió forintos bírságot, ezzel ellehetetlenítve a választásokon való indulását. Az ÁSZ vezetője egy volt fideszes parlamenti képviselő, aki a parlamentben mosolyogva fogott kezet Orbán Viktorral a bírság utáni napokban. Azóta gyakorlatilag szélbaltól a széljobbig, az értelmiségi réteggel együtt mindenki úgy látja: a Fidesz felszámolja a többpártrendszert, és ezt a Jobbikkal, mint fő kihívójával kezdte el.

Ezen a fővárosi tüntetésen nem csak jobbikosok voltak, ugyanis a rendezvény célja a jogállamiság megóvása volt, ez a cél pedig túlnőtt a pártpolitizáláson. Ezért a demonstráción részt vett az Együtt, az LMP, a Momentum és még több kisebb párt, valamint közéleti szereplő is.

Nem értették meg a lényeget

Erről az apróságról maradtak le azok a vélhetően fideszes provokátorok, akik december 19-én egy, a fővárosihoz hasonló orosházi tüntetésen jelentek meg. Az ő fejükben ugyanis az a kép élhetett, hogy ha beöltöznek Együtt-es és jobbikos szimpatizánsoknak, és ezt egy-egy táblával is illusztrálják, majd társaikkal lefotóztatják magukat, akkor később le tudják járatni a Jobbikot a sajtójukban azzal, hogy „már a Jobbik is” baloldali, vagy legalábbis összefog velük.

A Dél-békési Jobbik közleményében részletezte, hogy a tüntetésen milyen provokáció történt pontosan. Mint írták, összesen négy idegen férfi jelent meg a tüntetésen, akik közül kettőnél egy-egy tábla volt: az egyiken az Együtt, a másikon a Jobbik logója szerepelt. Ezt a két áltüntetőt pedig „Simonka György -fideszes parlamenti képviselő- kétes hírű, börtönviselt üzlettársa” és a magánfotósa, D. Róbert követte, akik megörökítették az Együtt-Jobbik párost. Ezzel nyilván az lett volna a céljuk, hogy valamilyen liberális-jobbikos összeborulást színleljenek.

Amiben egyébként tekintve, hogy most nem pártpolitizálásról van szó, hanem a jogállamért való összefogásról, semmi elítélendő nem lehetne. Mint a Jobbik közleménye is fogalmaz,

„ebben egyébként nem találtunk kivetnivalót, hiszen a rendezvény nyilvános volt és a célja pontosan az, hogy minél több emberhez jusson el a Jobbik üzenete.”

Megjegyezték ugyanakkor, hogy természetesen annyira naivak sem voltak, hogy ne lássák az egyértelmű provokációt, aminek viszont nem ültek fel, így a rendezvény békés maradt.

„Simonka György a parlamentbe csak üzletelni járó 'álpolitikus' és botcsinálta kampánytanácsadói tegnap ismételten bizonyságát adták annak, hogy nekik nem a Dél-békési emberek képviselete a cél, hanem számukra csak eszköz a térség lakossága” – fogalmazott a Jobbik, hozzátéve, hogy ennél a társaságnál azért Dél-Békés tényleg többet érdemelne.

A Gyertyagyújtás a demokrácia védelmében néven szervezett demonstráció kapcsán Dr. Szabó Ervin, a Jobbik 4-es számú választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje a keleten.hu-nak arról beszélt, hogy akik a jogállamiságért jelentek meg, igazi, bátor emberek voltak, hiszen manapság az ilyen tettekhez egyre nagyobb bátorságra van szükség.

Dr. Szabó Ervin élő Facebook-bejelentkezése után a demonstrálók égő mécsesekből egy élőképet is alkottak.

(Fotók: László Attila)