A svéd mérnökök kiszámolták, elbírják-e a háztetők a Mikulás szánját

Ők az új brittudósok.

 

Egy meglehetősen kövér, maximum 150 kilós Mikulással kalkuláltak, és úgy számolták, a rénszarvasa és szánja körülbelül egy tonnát nyomhat. A szakemberek hozzáadtak még 50 kilónyi ajándékot is.

A svéd építési előírások szerint ezt a súlyt egy jól megépített háztetőnek el kell bírnia, sőt, még a landolás erejéből keletkező 50 százalékkal több extra nyomást, valamint a háztetőn lévő félméternyi havat is - vonta le a következtetést Thomas Lecher építész.

Üröm az örömben, hogy az ötven kiló ajándékkal csúnyán alullőttek: a Mikulás kétmilliárd gyermeknek visz ajándékot zsákjában, ami legkevesebb 200 ezer tonnányi súlyt jelent, ha egyetlen úttal akarja eljuttatni azokat.

"Egy ilyen típusú nyomást azonban a svéd háztetők sem bírnának ki" - vonta le az újabb következtetést Lecher.

A tanulság tehát valószínűleg az, hogy a Mikulásnak nagyon sokszor kell fordulnia a raktárban lévő ajándékokért, különben össze fognak omlani a svédországi házak. Sajnos nem készült szakvélemény arról sem, hogy a 150 kilós Mikulás nem ragad-e be az átlagos svédországi kéményekbe, illetve nem szenved-e égési sérüléseket vagy szén-monoxid-mérgezést a fűtési szezonban. Szintén nem világos, hogy a repülő szánnak, ami nem a rénszarvasok alatt lóg, miért kéne egyáltalán leparkolnia a tetőn.