2017. 12. 25. 09:43
MTI

Az USA után eddig csak Guatemala jelezte, hogy áthelyezi nagykövetségét Jeruzsálembe

Guatemala áthelyezi izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe - jelentette be vasárnap Jimmy Morales, a közép-amerikai ország elnöke.

Guatemala volt azon hét ország egyike, amely nemmel szavazott az Egyesült Államok és Izrael mellett az ENSZ-közgyűlés múlt heti rendkívüli ülésén tartott voksoláson a Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálem státuszára vonatkozó döntését elítélő határozattervezetről. A közép-amerikai ország mellett Honduras, Togo, Mikronézia, Nauru, az óceániai Palau és a szintén óceániai Marshall-szigetek álltak ki Washington mellett.

Az 193 tagú ENSZ Közgyűlése 128 támogató és kilenc ellenszavazattal, 35 tartózkodás mellett csütörtökön fogadta el a Trump döntését semmisé nyilvánító határozatot. 21 ország nem volt jelen a szavazáson.

Morales elnök a Facebookon közölte, hogy a Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel folytatott megbeszélését követően döntött úgy, hogy utasítja a külügyminisztériumot a lépésre, noha ennek gyakorlatba ültetésének nem közölte időpontját, ahogy Trump sem. Egyelőre csak Washington és Guatemalaváros jelezte szándékát arra vonatkozóan, hogy áthelyezi nagykövetségét.