Izraelben parkot és vasútállomást neveznek el Trumpról

Donald Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, nem marad el a szimbolikus hála.

Még december eleji hír, hogy az izraeli Kirjat Jam városának új közparkját Donald Trumpról nevezik el.

Most az izraeli közlekedési minisztérium szóvivője azt mondta, hogy a Tel-Aviv - Jeruzsálem gyorsvasút Siratófalnál található állomása is az amerikai elnök nevét viselheti - írja a Guardian. Yisrael Katz miniszter Trump "történelmi és bátor" döntését ismerné el így.

Az egyelőre nem biztos, hogy meg is épül ez a vasút. 700 millió dollárt (183 milliárd forintot) szánnak rá, de a tervek között szerepel egy 3 kilométeres alagút is, négy állomással, köztük a Siratófallal és a Templom-heggyel. A földalatti rész az óvárost érinti, ami történelmileg érzékeny terület, az építkezéseket ásatások előzik meg, és az sem biztos, hogy engedélyt kapnak a kivitelezésre.

Trump hullámot indíthat el: legalább 10 országgal tárgyal Izrael a nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről

Amit eddig láttunk, az csak a kezdet volt - jelentette ki Hotoveli a közszolgálati rádiónak adott, kedden ismertetett nyilatkozatában. Donald Trump amerikai elnök december 6-án bejelentett döntése arról, hogy ezentúl Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és oda költözteti át az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból, hasonló lépések "hullámát" fogja beindítani - tette hozzá a külügyminiszter-helyettes.

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Balogh Gábor

Friss