Macron próbálja megoldani a jemeni válságot

A Jemen elleni blokád teljes feloldására szólította fel Emmanuel Macron francia elnök Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi királyt a múlt héten folytatott telefonbeszélgetésük során - közölte szerdán a Reuters brit hírügynökséggel egy forrás az Élysée-palotából.

"Az elnök komoly aggodalmát fejezte ki a humanitárius katasztrófa miatt Jemenben, és felszólította a szaúdi királyt a blokád teljes feloldására, hogy lehetővé váljon a humanitárius segély és kereskedelmi áruk bejuttatása Jemenbe"

 - tájékoztatta a hírügynökséget a forrás.

Jement a világ legsúlyosabb humanitárius válsága sújtja az ENSZ szerint. A kolerajárvány áprilisi megjelenése óta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) több mint 2200 fertőzött halálát regisztrálta. A betegek csaknem harmada gyerek. A kolerás megbetegedések száma pedig elérte az egymilliót a vöröskereszt múlt csütörtöki jelentése szerint.

Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet szintén múlt csütörtöki közlése alapján az arab-félszigeti országot ezenkívül diftériajárvány is sújtja, aminek következtében október óta több mint 300 megbetegedést és a betegségnek tulajdonítható legalább 35 halálesetet jegyeztek fel az egészségügyi hatóságok, ami több mint 10 százalékos halálozási arányt jelent. Az öt év alatti gyerekeknél ez az arány mintegy 25 százalék.

A WHO december elején arra figyelmeztetett, hogy hónapokon belül a kolerajárvány újabb hulláma várható az országot sújtó blokád miatt, amelyet Szaúd-Arábia azután erősített meg, hogy a síita húszi felkelők kilőttek egy ballisztikus rakétát Jemen területéről a rijádi nemzetközi repülőtérre november elején.

Az Irán támogatását élvező felkelők múlt szerdán újabb rakétatámadást kíséreltek meg a rijádi királyi palota ellen, a rakétát azonban a szaúdi vezetésű arab koalíció erői lelőtték.

Az arab koalíció november végén bejelentette, hogy feloldja blokádját a nyugat-jemeni Hodeida város tengeri kikötői, és a húszi lázadók kezén lévő főváros, Szanaa repülőtere körül, hogy szabad utat biztosítson a humanitárius segélyeknek. A nemzetközi segélyszervezetek azonban nem sokkal később jelezték, hogy a koalíció nem lazított a Jemen elleni blokádján.

Jemenben több mint három éve dúl polgárháború a kormányerők és a húszi felkelők között, akik 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország északi részén. A lázadók ellen 2015 márciusában a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció is hadba lépett, amely légi támogatással segíti a kormányt.

Emmanuel Macron vagy megreformálja Franciaországot és az Európai Uniót, vagy megbukik

Múlt héten Quo Vadis, Európa? - címmel tartottak biztonságpolitikai konferenciát a Stefánia Palotában, mely az Európai Unió két motorja, Franciaország és Németország választásait, valamint annak következményeit volt hivatott bemutatni, az EU reformterveivel egyetemben. Soós Eszter Petronella a francia választásokról és Emmanuel Macronról tartott előadást. Az új elnök vajon képes lesz véghezvinni nagyívű reformterveit, vagy belebukik elképzeléseibe?

 

Forrás
MTI
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Tari Tamás

Friss