„Az idő lejárt” – jogvédő csoportot szerveztek a zaklatásokat elítélő hollywoodi sztárok

Egy 15 millió dolláros jogi alapból akarják védeni az áldozatokat.

Az idő lejárt (Time's up) nevű kezdeményezést a The New York Times című amerikai napilapban és a La Opinion című spanyol nyelvű lapban hétfőn közzétett nyílt levélben ismertették.

A kezdeményezés alapján létrehoznak egy 15 millió dolláros jogi alapot, amelyhez már 13 millió dollárt adományoztak emberek, hogy segítsék a szexuális zaklatások kevésbé "kiváltságos" áldozatait ügyük feltárásában, jogi védelmük finanszírozásában.

Új törvényt sürgetnek azon vállalatok megbüntetésére, amelyek eltűrik az állandó zaklatást, illetve annak a gyakorlatnak az elutasítására, amely az áldozatok elnémítására elhallgatási megállapodással él. A program kezdeményezői a filmstúdiókban és az ügynökségnél nemi egyenlőséget sürget.

A levél aláírói felszólítottak arra is, hogy a Golden Globe-díjak januári átadásán a nők emeljék fel szavukat a szexuális zaklatás ellen és öltözzenek fekete ruhába.

A kezdeményezéssel a hírességek Harvey Weinstein októberben kirobbant botránya nyomán álltak elő, a filmmogult több mint száz nő vádolja szexuális zaklatással, erőszakkal, köztük számos a nyílt levél aláírói közül. A botrány kirobbanása óta az amerikai szórakoztatóipar több neves személyiségét, közismert politikusokat, gazdasági vezetőket vádoltak meg szexuális zaklatással, erőszakkal.