Hamarosan indul az országos felhőmanipuláció

Elköszönhetünk a komoly jégesőktől.

Idén májustól működik majd az országos jégkár-mérséklő rendszer, amellyel több tízmilliárd forint megtakarítás érhető el évente csak a mezőgazdaságban - közölte a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára még októberben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) fórumán. De miről van szó pontosan?

Arról, hogy az országszerte kihelyezett generátorok az érkező front előtt legalább két órával ezüst-jodidot párologtatnak a levegőbe, amely a felső légtérbe jutva megakadályozza, hogy nagy méretű jégkristályok alakuljanak ki. Pontosabban azt éri el, hogy több, de kisebb jégszemcse legyen, melyek el tudnak olvadni, mielőtt becsapódnának a földbe. Arról, hogy részleteiben milyen elven működik a rendszer, az Index írt ma egy nagyobb cikket.

A rendszer úgy lesz hatásos, hogy tízszer tíz kilométeres négyzethálót vetítve az ország területére, minden metszéspontba elhelyeznek egy generátort. Ezeket a nehezen megközelíthető helyeken automatizálják, a többi területen viszont önkéntesek fogják bekapcsolni.

Az összeesküvés-elméletek hívői persze előre borítékolhatják, hogy a magyarság kiirtása kezdődik meg, a többiek viszont nem árt ha tudják, hogy ez a rendszer valójában már évtizedek óta működik a világ minden részén, sőt, hazánkban is: három dunántúli megyében - Somogy, Baranya és Tolna - már működik egy 141 generátorból álló hálózat, amely a továbbiakban is része lesz a 984 darabos, országos hálózatnak.

A tapasztalatok szerint a rendszernek köszönhetően ezeken a helyeken a jégeső okozta kárarány az 1 százalékot sem éri el évente, míg az azt megelőző időszakban ezeken a területeken 4-4,5 százalékos volt az átlagos kár aránya. Ez pénzben azt jelenti, hogy az 1,8 milliárd forintból kiépítendő, majd évente további 1,5 milliárd forintból fenntartott rendszer minden évben több tízmilliárd forintnyi kárt előz meg csak a mezőgazdaságban. Ezen túl értelemszerűen csökkenhetnek a lakossági károk is, gondoljunk csak a jégkáros autókra vagy a háztetőkre.

Az Index írása szerint környezetvédelmi szempontból sem veszélyes az ezüst-jodid, az ugyanis a jég helyett keletkező esővel természetesen beivódik a talajba, de olyan kevés mennyiségről van szó, ami évtizedes távlatokban is jelentéktelen. Ettől függetlenül azonban mégis futurisztikusnak hathat az elképzelés, hogy ezentúl az egész országban mi, emberek fogjuk szabályozni a jégeső mértékét.