Beperelte az Európai Bizottság a magyar kormányt

Menekültkvóták.

Magyarország, Lengyelország és Csehország elutasították az EU-s menekültkvóta ügyében való együttműködést, ezért beperelte őket az Európai Bizottság – írja EurActiv. A rengeteg ezzel kapcsolatos fake news között nem árt tisztázni, hogy miről szólt ez a döntés.

A 2015. szeptemberi határozat, amit a tagállami belügyminiszterek többsége elfogadott, 120 ezer menekültet érint. Ebből Magyarországnak két év alatt kellene elbírálnia 1294 olyan embernek a nemzetközi védelemre irányuló kérelmét, akiket Olaszországban vagy Görögországban vettek nyilvántartásba menedékkérőként. Ha a magyar hatóságok úgy döntenek, hogy közülük valakinek megalapozott a kérelme, akkor azt nekünk kell befogadnunk.

A magyar kormány viszont visszautasítja, hogy kérelmeket bíráljon el. Prága, Varsó és Budapest válaszát az EB ezzel kapcsolatban nem találta kielégítőnek, ezért fajult idáig a helyzet. Az eljárás végén súlyos pénzbírságot kaphatnak az érintettek.

Az Orbán-kabinet ragaszkodik álláspontjához, ezért 2016-ban a miniszterelnök már azt is egyértelművé tette, hogy inkább kifizetnek bármekkora büntetést, minthogy teljesítsék a kötelezettséget.

A közelmúltban már bukott egy pert ebben a témában a kormány: az Európai Bíróság elutasította a menedékkérők tagállamok közötti elosztását szolgáló uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar és szlovák keresetet.

(fotó: Európai Unió / Jacquemart Jennifer)