Az Intel már hónapok óta tudja, hogy gond van a processzorokkal, de eddig sumákoltak

A napokban nyilvánosságra került hírek szerint az Intel már egy évtizede sérülékeny processzorokat gyárt, erről itt írtunk:

Az iPhone után az Intel processzoros számítógépek is lelassulhatnak

Az Intel által az elmúlt egy évtizedben gyártott összes processzor súlyos biztonsági hibát tartalmaz - írja a Register. A rés miatt a hétköznapi programok is képesek lehetnek arra, hogy hozzáférjenek a számítógép kerneléhez, azaz a rendszermaghoz.Mit jelent ez pontosan?Egy tervezési hiba miatt minden rosszindulatú program hozzáférhet a védett memóriaterületekhez.

Most kiderült, hogy már hónapok óta ismerhetik a hibát, amit a Google Project Zero szakemberei tártak fel, majd júniusban értesítették erről az Intelt – írja a Business Insider. Mindenkinek a fantáziájára bízzuk, hogy Krzanich miért csökkentette a minimálisra, 250 ezerre a részvényei számát ezután.

Az Intel azt mondja, hogy az eladás egy korábbi stratégia része, nincs összefüggésben a hibával. A gyártó elvileg január 9-én hozta volna nyilvánosságra, hogy probléma van, de a Register már január 3-án megírta azt.

A hiba nem csak az Intel, hanem az AMD és az ARM chipjeit is érinti.

Az is kiderült, hogy mi az

A Meltdown nevű biztonsági rés az Intel áramköreiben található. Ennek segítségével hackerek megkerülhetik a felhasználók által futtatott alkalmazások és a számítógép memóriája közötti falat, így kutakodhatnak az adatok között.

A Spectre az Intel, az AMD és az ARM integrált áramköreiben is jelen van, ezzel el lehet érni, hogy a hiba nélkül futó alkalmazások titkos információkat adjanak ki.

Reagált a Microsoft

Sürgősségi frissítést adtak ki a Windows operációs rendszerekhez, de ez nem oldja meg teljesen a problémát. Ennek következménye, ahogy arról korábban írtunk, hogy lelassulhat a számítógép.