Ilyen még nem volt: két olajhatalom is bevezette az áfát

Ez törést is jelenthet az Arab-félszigeten.

Az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) államai már 2015-ben megegyeztek arról, hogy közösen bevezetik az általános forgalmi adót. Az egyezségre azért volt szükség, hogy egyikük se kerüljön versenyhátrányba, ha esetleg valamelyik fél trükközni próbál.

A GCC tagállamai: Kuvait, Bahrein, Katar, Egyesült Arab Emírségek, Omán és Szaúd-Arábia. Korábban írtunk arról, hogy Katar blokád alá vonása erősen befolyásolhatja ezt a közös döntést, úgy tűnik, hogy a jóslat be is vált.

Megpróbáltuk megfejteni a közel-keleti helyzetet, de sokkal bonyolultabb, mint hittük

Miért vonták blokád alá Katart? Mik az igazi okok? Mik lehetnek a következmények? Irán-ellenes egységfront szaúdi vezetéssel vagy terrorizmus elleni harc? A katari nagyhatalmi ambíciókat akarják visszaszorítani? Donald Trump engedélye vagy rijádi agresszió? Újabb háború lehet a Közel-Keleten? Mennyire középkori módszer a blokád, van értelme az egésznek?

Január elsejétől végül csak Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek vezették be az öt százalékos áfát, ami a legtöbb termékre és szolgáltatásra vonatkozik. Az adómentességet eddig az olajbevételek tették lehetővé, de mindkét ország vezetése olyan ambíciókat táplál, hogy diverzifikálja forrásait, az elmúlt évek olajár-esése megmutatta gazdaságuk sérülékenységét.

Azért nem mindent adóztatnak

A tömegközlekedés, az oktatás és az egészségügy megúszta az áfát, ezekre a területekre nem érvényes az öt százalékos forgalmi adó. Az Emírségek nem terjesztették ki a nemzetközi repülésre sem, ez azért fontos, mert a világ legnagyobb légitársaságai közül kettőnek (Emirates, Etihad Airways) is ők adnak otthont.

Szaúd-Arábiában jelentősen emelkedett az üzemanyag ára is, a gyengébb minőségű 83, a magasabb oktánszámú 127 százalékkal. A lakosság már kritizálja az áremelkedéseket, sokak szerint nem fognak tudni megélni a fizetésükből így, ráadásul tavaly már extra adót vetettek ki a dohánytermékekre és a cukros italokra. Ezek a döntések szervesen illeszkednek Mohammed bin Szalman trónörökös reformpolitikájába, ami a Vision 2030 nevet viseli. Erről bővebben itt írtunk.

A trónörökös felfalja a családot? - így néz ki a szaúdi Trónok harca

Hercegek, hivatalban lévő miniszterek rács mögött, rejtélyes helikopterbaleset, családon belüli leszámolás. Úgy tűnik, hogy Mohamed bin Szalman, az ambíciózus trónörökös tisztogatásba kezdett. Mi történik Szaúd-Arábiában? Felülírják a közel-keleti erőviszonyokat? Átalakul a királyság, de azt egyelőre senki nem látja, hogy mi lesz belőle. Elemzés.

(fotó: Szaúd-Arábai fővárosa, Rijád éjszakai megvilágításban)