Dühös palesztinok dobálták meg és árulózták a jeruzsálemi görög ortodox pátriárkát

Feszült ortodox karácsony Betlehemben.

Az Izrael által 50 éve megszállva tartott Betlehem, valamint a szomszédos Bét-Sahúr és Bét-Dzsala önkormányzata az ortodox karácsony alkalmából tartott ünnepségek bojkottjára szólította fel a híveket.

A jeruzsálemi görög ortodox pátriárkát gyakran vádolják a palesztinok azzal, hogy ingatlanokat ad el vagy bérbe Izraelnek.

Több száz palesztin tüntető megpróbálta eltorlaszolni az utat, amelyen III. Teofil jeruzsálemi ortodox pátriárka gépkocsioszlopa haladt a karácsonyi szentmisére a Születés temploma felé.

A tüntetők kövekkel és vizespalackokkal dobálták és ököllel ütötték a pátriárka gépkocsiját, és az

"áruló, áruló"

szót skandálták, míg a palesztin biztonsági erők arrébb nem lökdösték őket. 

A konvoj három autójának ablakai betörtek, de a pátriárkáé sértetlen maradt. A főpap épségben megérkezett a templomba, amelyet azon a helyen emeltek, ahol a bibliai hagyomány szerint Jézus Krisztus megszületett.

A tervek szerint Mahmúd Abbász palesztin elnök is részt vesz a pátriárka által bemutatandó éjféli misén.

2004-ben a kelet-jeruzsálemi telepbővítésekkel foglalkozó Ateret Kohanim zsidó szervezettel kapcsolatban álló három vállalat szerezte meg a görög ortodox egyház tulajdonában lévő három épület, közöttük a jeruzsálemi Petra és Imperial szálloda, valamint egy óvárosi lakóház tartós bérleti jogát. 

A görög ortodox egyháznak világszerte csaknem 200 millió híve van. Az Izraelben és a palesztin területeken élők számát mintegy 90 ezerre becsülik.