Felgyújtotta a sünt - 3 év letöltendőt kapott állatkínzásért

Előremutató ítélet született az állatvédelem területén.

2016 nyarán különös kegyetlenséggel kínoztak meg egy sündisznót. A Tüzér utca és a Hun utca sarkánál található kutyafuttató mellett leltek rá a védtelen állatra, akit elevenen felgyújtottak. A vádirat szerint a vádlott a sün tüskéin újságpapírból rakott tüzet. A süni nem halt bele azonnal sérüléseibe, az összeégett állatot jó szándékú emberek találták meg és állatorvoshoz vitték, aki már nem tudott rajta segíteni, így pár napon belül a sün elpusztult.

A vádlott a tárgyaláson nem kívánt vallomást tenni, bűnösségét elismerte, de a cselekményére nem tudott magyarázatot adni. Megbánása a bíróság szerint így kizárólag formális jellegű volt, amelyet enyhítő körülményként nem tudott megfelelően értékelni.

A hvg számolt be róla, hogy állatkínzás bűntettének minősített esete miatt az elkövetőt 3 év letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az ítélet nem jogerős, az ellen rögtön fellebbezett a férfi, így az eljárás folytatódik.

"Azt reméljük, hogy valami talán elkezdődött, és a bíróságok nem félnek majd alkalmazni a szigorúbb büntetéseket"

- nyilatkozta a a lapnak az Állatmentő Szolgálat munkatársa, aki alig hitt a fülének, mikor kihirdették az ítéletet, ugyanis a bíróság a legkegyetlenebb esetekben is felfüggesztett börtönt szokott kiszabni az elkövetőkre.

A bírósági ítéletben hangsúlyozták, hogy az állatkínzás bűncselekménye attól igazán veszélyes a társadalomra, hogy aki képes egy állatot így bántalmazni, elpusztítani, az könnyebben, illetve sokkal nagyobb eséllyel követ el hasonló erőszakos cselekményeket embertársaival szemben is. (Ez pszichológiai tény. Az FBI a hetvenes években végzett kutatásai szerint, ahol a sorozatgyilkosok viselkedését tanulmányozták, megállapították, hogy a szóban forgó személyeknél gyakori volt a fiatalkorban elkövetett állatkínzás.)

Állatvédelem: nincs helye ideológiai vitáknak

Az Együtt az Állatokért! megmozduláson a Szent István Bazilikától a Hősök teréig vonult a menet, amelynek tagja volt magánemberként Egyed Zsolt. A Jobbik országgyűlési képviselőjeként hosszú ideje javaslatokkal, kerekasztal létrehozásával, parlamenti felszólalásokkal küzd többek között azért, hogy letöltendő börtönt kapjanak az állatkínzók és induljon államilag támogatott ivartalanítási program.