Orbán brit újságíróknak vallott futball-politikai filozófiájáról

A brit Guardian napilap két újságírója csellel közel jutott a magyar miniszterelnökhöz.

David Goldblatt és Daniel Nolan szerint a felcsúti stadion VIP-páholya nem egyszerű luxuspáholy, hanem a magyarországi hatalom fő csatornája, ide kell elzarándokolnia az oligarcháknak, bankároknak és külföldi befektetőknek, hogy dolgaikat megvitathassák Orbánnal.

A brit újságírók csellel tudtak a miniszterelnök közelébe férkőzni, eljuttatták ugyanis Goldblatt dedikált könyvét (The Ball is Round: A Global History of Football - A labda kerek: A futball világtörténete) Orbánnak, aki ezután meghívta őket a felcsúti VIP-páholyba. A britek „magyar Sohaországnak” nevezték a miniszterelnök magánbirodalmát.

A Guardian cikke részletesen beszámolt Orbán életrajzáról, hatalmáról és fölényéről, illetve a 2018-as választásról is. A szerzők megszólaltatták Orbán régebbi rendszeres focistatársát, Komáromy Zsoltot is, aki elmondta: a miniszterelnök számára a futball a belső agresszió levezetésének módja volt. Elmesélte, hogy egyszer, amikor Orbán megszerezte a labdát, és az kigurult a vonalon túlra, ő csak futott utána, azt kiabálva, hogy "Bent volt! Még bent volt!", majd belőtte azt a kapuba.

Nagyjából újraírta a szabályokat, körülbelül így: “majd én megmondom, mikor van kint és mikor bent”.

A brit újságíróknak Orbán a futball-politikai filozófiájáról is beszélt, szerinte a foci a „szabadság és a katonai fegyelem tökéletes elegye”, és hogy

„a magyarok általában kritikusak a civilizációval, és azt gondoljuk, a modern világ rosszat tesz a gyerekeknek, ezért is kell sportolniuk! A sport gyógyítja a modern civilizáció veszélyeit”

- fejtegette.

A magyar fociról a miniszerelnök azt mondta, mára „komoly fejlődést” értek el, hiába mondja mindenki azt, hogy szar, „valójában igenis nagyon jól fejlődik”.

Orbán állítólag büszkén számolt be arról, hogy a felcsúti stadion egy koncepció része, amit ő talált ki, és az a lényege, hogy „a futball nem sport, hanem művészet”.

A Guardian cikke kitért rá, hogy a miniszerelnök hasonló lelkesedéssel mutatott körbe szülőfalujában is, kezdve stadion melletti házával, egyetlen panaszt emlegetve csak, mely szerint a felesége

„panaszkodik a stadion miatt, hiszen az elrontotta a nagyszerű kilátást a konyha ablakából.”

A továbbiakban Orbán megemlítette a brit újságíróknak a határon túli labdarúgó-akadémiák ötletét, úgy mint a sajátját, miközben azok főleg – hivatalosan - Mészáros Lőrinc nevéhez köthetőek.