2018. 01. 11. 19:17
MTI nyomán

Felfüggesztett börtönre ítélték a lefejezett terroristákkal pózoló menekültet

Németországban másfél év felfüggesztett börtönre ítélték azt az iráni menekültet, akit hatrendbeli háborús bűncselekménnyel vádoltak, amiért egy mobiltelefonnal készített felvételen az Iszlám Állam terrorszervezet lefejezett harcosaival "pózolt".

A stuttgarti ítélőszék megállapítása szerint a most 24 éves férfi 2015 júliusában az iraki hadsereg tagjaként készítette a felvételt, amelyen hat iszlamista levágott fejével látható, hogy így gúnyolja ki a halottakat.

A bíróság nem tudta tisztázni a tárgyalás során, hogy a dzsihadisták milyen körülmények között vesztették életüket, ki fejezte le őket, illetve állította ki a fejeket közszemlére. Azt sem sikerült megállapítani, hogy az iraki menekültnek volt-e köze ezekhez a történésekhez. A férfi azt állította, hogy nem vett részt harcicselekményekben, sem a gyilkosságokban, s a törvényszék is ebből indult ki.

Az Iszlám Állam a bíróság szerint a történtek idején az iraki hadsereg egyik állását támadta a Bagdadtól 250 kilométerre északnyugatra fekvő Bejdzsiben.

A férfi 2015 őszén érkezett Németországba, a felvételt később találták meg mobiltelefonján. Az iraki menedékkérő a nyáron történt letartóztatásáig Stuttgartban élt egy menekültszálláson, ahol 2016 novemberében életveszélyesen megfenyegette egy afgán lakótársát. Az ügyészség szerint a szóban forgó felvételt mutatta meg lakótársának, azzal fenyegetve őt, hogy ugyanazt fogja tenni vele is, mint a megölt terroristákkal.

Értesülések szerint három alkalommal nyújtott be menedékkérelmet. A törvényszék úgy tájékoztatott, hogy augusztus 1-je óta kérvényeit jogerősen elutasították.