Abbász: Trump az „évszázad arculcsapását” mérte rájuk

Az évszázad arculcsapásának nevezte vasárnap Mahmúd Abbász palesztin elnök Donald Trump azon döntését, amellyel az amerikai elnök Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának december elején.

Abbász a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PLO) kétnapos tanácskozásának megnyitóján beszélt Rámalláhban. A szervezet ülésén megvitatják az amerikai döntéssel szemben követendő palesztin stratégiát.

"Trump egy Twitter-üzenettel lesöpörte Jeruzsálem kérdését az asztalról" - jelentette ki Abbász. Hozzátette: nem fogják elfogadni azt az ajánlatot, hogy Jeruzsálem Abu-Dísz nevű elővárosa legyen egy jövőbeli palesztin állam fővárosa. A palesztin elnök ezzel megerősítette azokat a korábbi híreket, amelyek szerint amerikai tisztségviselők Abu-Díszt ajánlották fel fővárosnak a palesztinoknak.

Abbász szerint Trump "szégyellheti magát" azon kijelentése miatt, hogy a palesztinok nem hajlandók tárgyalni. A palesztin elnök hangsúlyozta, hogy továbbra is elkötelezettek a tárgyalások mellett, de ha a Fehér Ház igazságtalan javaslatot tesz, azt el fogják utasítani.

Donald Trump december 6-án jelentette be, hogy Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának, és oda fogja költöztetni az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból. A palesztinok szerint a döntéssel Trump lerombolta az Egyesült Államok hitelességét, és Abbász korábban leszögezte: Washington nem közvetíthet többé az izraeli-palesztin békefolyamatban sem.

Forrás
MTI
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Balogh Gábor

Friss