Süddeutsche Zeitung: Orbán komolyan veszi és veszélyesnek tartja a Jobbik néppártosodását

Aláaknázott terepen zajlik a magyar választási küzdelem. A német Süddeutsche Zeitung pénteken összeállítást közölt annak kapcsán, hogy április 8-án parlamenti választásokat tartanak Magyarországon. A lap azt írja: a választási törvény a Fidesznek kedvez, ennek ellenére Orbánék minden eszközzel azon vannak, hogy visszaszorítsák a néppártosodó Jobbikot.

A Süddeutsche Zeitung tudósítása Vona Gábor irodájának bemutatásával indul: az íróasztala mögötti polcon bekeretezve három megsárgult fénykép látható, rajtuk a Jobbik elnökének apja, nagyapja és dédnagyapja. Mellettük egy térkép, ami az 1920-as Magyarországot mutatja, sok piros ponttal az akkor meghúzott határokon túl is, ezek jelzik, hol élnek magyarok. A Süddeutsche Zeitung szerzője szerint a Jobbik elnöke sokat ad a hagyományokra és nagyon elkötelezett a népe iránt.

A Jobbik a tavaszi választásoknak új köntösben akar nekimenni. „Néppártnak tartjuk magunkat” – idézi a német lap Vona Gábort, aki azt is hozzáteszi, pártja modern és konzervatív, a jobb-baloldal kategóriák irrelevánsak, „ki kell jönnünk a 20. század lövészárkaiból”.

A Süddeutsche Zeitung azt írja: a Jobbik új választói rétegeket szólít meg, de még nem mindenki hisz a párt átalakulásában. Sokan még korábbi tevékenységükkel azonosítják a jobbikosokat, „túl sok még a nyitott kérdés”. Orbán Viktor azonban komolyan veszi az új Jobbik-kurzust, és veszélynek tekinti. A választások előtt „nehézfegyvereket” vet be a konkurenciával szemben.

„Nem politikai harcot folytat, hanem meg akarja semmisíteni az ellenfeleit”

- mondja Vona. A Süddeutsche Zeitung kitér az ÁSZ-bírságra, amely egzisztenciális veszélyt jelent a Jobbik számára. A lap beszámol arról, hogy decemberben az Orbán bizalmasa által vezetett ÁSZ mintegy kétmillió euróra büntette meg „pártfinanszírozási szabályok megszegése miatt” a Jobbikot. Vona azonban csatába megy, pártja nem fizeti ki a büntetést.

„Fideszes körökből úgy tudom, ezt az akciót közvetlenül Orbán rendelte el”

- mondja a német lapnak.

A Jobbik elnöke úgy véli, a választások után az lesz a kérdés, hogy ő, vagy Orbán Viktor megy börtönbe.

A Süddeutsche Zeitung tudósításának szerzője szerint Vonának muszáj harcolnia, nincs visszaút a régi jobboldali pozíciókhoz sem, mert ott, ahol a Jobbik korábban sikeres volt, már Orbán pártja van. A lap idézi Vonát, aki korábban azt mondta: „A 2010-es Vona Gábor eléggé tetszene a mai Orbán Viktornak.” Most azt mondja, neki ez már egyáltalán nem tetszik, és megváltozott.

Az Európai Unióval kapcsolatban kijelenti, nem lettek szerelmesek belé, de míg korábban a csatlakozás problémáiból arra a következtetésre jutottak, hogy jobb lenne kilépni az EU-ból, addig most már részt akarnak venni az unió jövőjéről szóló párbeszédben.

A Süddeutsche Zeitung cikke megjegyzi: a töredezett baloldali táborban és a liberálisok között vannak olyanok, akik már azt képviselik, hogy össze kell fogni Orbán ellen a Jobbikkal. A lap hozzáteszi, a 2011-ben a Fidesz sikerére szabott választási törvény miatt csak egy lehetőség van a miniszterelnök leváltására: ha minden ellenzéki erő, színtől függetlenül, összefog, és megegyeznek a jelöltekről. A lap egy példát is említ a taktikai összefogási modellekre. Az egyik javaslat szerint Orbán közösen elért leváltása után megváltoztatnák a választási törvényt, majd újabb választást írnának ki. Ugyanakkor a lap azt is megjegyzi, az ilyen összefogási felhívásokhoz még nincs meg egyik oldalon sem a többség.

„Matematikailag működhet, de a politikában más szabályok érvényesülnek”

– szögezi le Vona. Legfeljebb csak az LMP-vel és a Momentummal tudja elképzelni az együttműködést.

A Jobbiknak egyedül azonban nem jósolnak húsz százaléknál többet a felmérések, ami nagyjából annyi, mint 2014-ben, vagyis a meghirdetett néppártosodás eddig még nem fizetődött ki – írja a Süddeutsche Zeitung.

„A régi jobboldali szavazók a Fideszhez mentek át, az új baloldaliak pedig még nem érkeztek meg”

- értékeli a német lapnak Tóth Csaba, a liberális Republikon Intézet politológusa. Nem számol hatalomváltással a tavaszi választásokon. Szerinte Orbán nyugodtan alhat, mert a felmérések alapján akár kétharmada is lehet a Fidesznek. A választási törvény módosítása miatt 2014-ben ehhez a szavazatok 44 százaléka is elég volt. „Déjà vu érzésünk lehet attól, hogy Orbán és követői ennyire durván támadják Vonát és a Jobbikot. Vona Orbánt másolja” - véli Tóth Csaba.

„Mindkettőjüknek jó taktikai és kommunikációs képességei vannak, bár Vona valószínűleg pragmatikusabb, és kevésbé ideologikusabb, mint Orbán”

– teszi hozzá.

Tóth Csaba úgy gondolja, az idő a 39 éves Vona Gábornak kedvezhet.

 „Nem vagyok álmodozó” - mondja Vona Gábor arra kérdésre, hogy milyen eredményt érhet el a következő választásokon a Jobbik. „Nincs százalékban meghatározott célunk, de le akarjuk váltani a kormányt” - szögezi le.

A Süddeutsche Zeitung azt írja, ha ez most nem sikerült Vonának, akkor tovább fog próbálkozni, efelől nem hagy kétséget.