Tananyagot csinál a kormány a kamuhírek felismeréséből?

Tudatos és értékteremtő internethasználatra ösztönöznek.

A magyar kormány 2016 szeptemberében fogadta el a Digitális Jólét Programon belül kidolgozott gyermekvédelmi stratégiát (DGYS),

"amely alapvetően azokat a témákat járja körül, hogy mit is kellene tenni annak érdekében, hogy a gyerekek tudatosan, értékteremtő módon és biztonságosan tudják használni az internetet"

 - mondta a Napi.hunak Farkas Attila Erik, a DJP állandó szakértője.

Farkas úgy látja, hogy a biztonságos interhasználat érdekében "jelentős tudatosítási folyamatnak" kell történni, ennek része az oktatás. Nem csak a gyerekeket, hanem mindenkit felvilágosítanának, aki velük foglalkozik, így például a pedagógusokat és a szülőket is.

A "tudatos és értékteremtő internethasználat" ösztönzése érdekében a készülő Nemzeti Alaptantervbe (NAT) is bekerülhetnek a digitális biztonsággal kapcsolatos kérdéskörök. A szakértő szerint fontos, hogy felismerje a gyermek, ha zaklatás áldozata, de az is, hogy a kamuhíreket ki tudja szűrni. A tudatosítással összefüggő programok már elindultak.

Annak érdekében, hogy mindenki felismerje, ha szembejön vele egy fake news, az országszerte megtalálható DJP Pontokon a szülők számára térítésmentes, érzékenyítő-tudatosító médiaműveltség-képzéseket indítanak.

A teljes cikket itt olvashatja, ami elég hosszan taglalja ezt a stratégiát, a szexuális zaklatásoktól a számítógépes játékokon át rengeteg témában.