RPG-vel is lőttek a magyar helikopteresekre

A Magyar Hadtudományi Társaság által szervezett Magyar katonai repülők Afganisztánban című előadáson jártunk a Stefánia Palotában, ahol Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka tartott előadást. Történetek a missziós repülésekről.

Az előadás több fontos kérdésre is kereste a választ, például:

  • Milyen szerepet töltenek be a magyar helikopteresek Afganisztánban?

  • Milyen kihívásokkal kell megküzdeniük a pilótáknak a szélsőséges időjárási körülmények között?

  • Milyen eljárási módokkal és technológiákkal lehet leküzdeni ezeket a kihívásokat?

A több mint egy órás előadásból néhány érdekességet emelünk ki, de Koller József rengeteg tapasztalati úton szerzett információval szórakoztatta a közönséget, ő maga az Air Mentor Team (a Magyar Honvédség Légi Kiképzés-támogató Csoportja) egykori hetedik váltásának volt a parancsnoka, így a missziók hangulatáról és környezetéről is tudott mesélni. Itt és itt visszanézhető a teljes előadás.

A 2-3 ezer méter magas hegyek között olyan híg a levegő, hogy teljesen máshogy viselkedik a helikopter, mint például a Bakonyban. Ilyen magasságban nem tudja leadni ugyanazt a teljesítményt, amit megszoktak tőle. Háborús övezetről lévén szó, csak rakétákkal és lőszerrel felszerelkezve lehet közlekedniük, de a por finomsága is komoly technikai kihívást jelent.

Rakétákkal támadnak

A tálibok 107 és 122 milliméteres rakétákkal is rendelkeznek, de kilövő eszközök híján csak alápolcolni tudják őket, viszont a hegyekből egész pontosan céloznak velük. A dandártábornok szerint

Afganisztánban az AK-47-es nagyjából annyira elterjedt, mint itt a palackozott víz, RPG-t úgy lehet venni a piacon, mint itt paradicsomot.

Arról nem is beszélve, hogy mindenből rögtönzött robbanóeszközt csinálnak.

Nem veszélytelen misszió

2012-ben rakétatámadás érte a repteret, ahol ők is állomásoztak. A magyar katonák kimentek a repülőtér déli részén található konténervároshoz, hogy a raktárból szerzett húsból gulyást csináljanak, míg Koller és egy másik oktató az afgánok tanításával foglalkoztak a terület másik részén.

Közben megszólaltak a szirénák, de ez ott normál esetnek számít, ezért senki nem pánikolt, amíg ki nem derült, hogy kettő ellenséges rakéta csapódott a konténervárosba. A protokoll szerint ilyenkor fedezékbe kell vonulnia mindenkinek, de ők egy páncélozott Toyotával a magyar katonák felé vették az irányt, mert tudták, hogy azt a környéket érte a támadás. Rádiózni nem lehet, hogy mindenki jól van-e, mert rögtön bekapcsolják a zavarókat. Végül nagyjából húsz katonát találtak az egyik konténerben rejtőzve, ketten még a bográcsot is tartották, azóta a gulyás a központi szereplője a sztorinak, pedig sokkal veszélyesebb volt, mint amilyennek innen tűnik: egy nagy Antonov gép mentette meg őket, mert felfogta a repeszeket.

Olyan is történt az egyik váltásban, hogy Rolkó Zoltán ezredes, a bázis jelenlegi parancsnokhelyettese, egy kötelékrepülés során leszállt, majd a hegyekből két RPG-vel célba vették a Mi-24-est, de szerencséjére nem találták el.

Hálás amerikaiak

Az egyik közös művelet során egy amerikai MD-530-as helikopter improvizált robbanóeszközre szállt le, a helyszínre magyarok érkeztek először, ők biztosították a helyszínt, amíg jöttek az amerikaiak menteni, akik a segítségért később nagyon hálásak voltak, zászlóval és köszönőlevéllel jutalmazták a magyar katonákat.

A teljes afganisztáni konszolidációnak továbbra sem látjuk a valós lehetőségét, a 2001-ben indult háború óta a mai napig állomásoznak NATO-katonák az országban, sőt, a Fehér Ház 2017 szeptemberében további 3000 amerikai tengerészgyalogos küldését hagyta jóvá John Nicholson tábornok, az Afganisztánban állomásozó amerikai erők főparancsnokának kérése alapján, így mintegy 14 ezerre nőtt a országban szolgáló amerikai katonák száma.

(címlap: Egy MI-24 es harci helikopter leszáll a Légi Roham 2009 harcászati gyakorlaton az újdörögdi romvárosban. - fotó: Nagy Lajos/MTI)

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1
1
sss
2019. július 22. | 16:59
A mérsékelt jobboldali erőknek nem lehet baloldali jelöltjük Orbán Viktor leváltására.
sss
2019. július 22. | 15:06
Egyre több ilyen esetre lehet számítani a tömeges betelepítés miatt.
1
sss
2019. július 22. | 14:14
A mérsékelt jobboldali erőknek nem lehet baloldali jelöltjük Orbán Viktor leváltására.
Nem bizonyulhattak elegendőnek a kamuregek.