Most úgy tűnik, van még másfél évtized a nyugdíjrendszer megroppanásáig

Farkas András nyugdíjszakértő az ATV műsorában beszélt arról, hogy már a 2030-as évek közepére gondok akadhatnak a nyugdíjrendszerrel, ami 2040 után omolhat össze.

Ennek egyrészt demográfiai okai vannak, másrészt a nyugdíjak értéke is csökkenni fog a következő 15-20 évben.

„Most minden hatodik ember 65 évnél idősebb Magyarországon” – magyarázta. 2030-ra egy biztosnak tűnő előrejelzés szerint már minden negyedik ember ebbe a korcsoportba tartozik majd. A 2050-2060-as évekre még nehezebb lehet a helyzet, Farkas elmondása szerint itt már minden harmadik ember 65 évesnél idősebb lesz.

A szakember azt mondja, jelenleg biztos a nyugdíjrendszer, mindenki megkapja a pénzét, még emelések is vannak.

2036-37 lesz az az év szerinte, amikor már oda kell figyelni, és „2040 után nagyon nagy baj lesz”, ugyanis akkor „mennek el” a Ratkó-unokák.

„Lehetne korrekt nyugdíjrendszerünk, de ahhoz magasabb személyi jövedelemadó-kulcs kellene"

Miután Vona Gábor hazugságvizsgálós vitára hívta ki Orbán Viktort, újabb lendületet kapott a nyugdíjak körüli vita. Azt még a kormányzat sem tagadja, hogy az elöregedő magyar társadalom belátható időn belül megroppantja az ellátórendszert, azonban a lapunknak nyilatkozó, neve elhallgatását kérő nyugdíjszakértő szerint a kormányzat szándékában nem áll korrekt feltételeket biztosítani az idősek számára.