A román kormányválság közepébe csöppent a japán miniszterelnök

Jelenleg Romániában nincs olyan egyenrangú politikai személyiség, aki fogadhatná Abe Sindzó japán kormányfőt – írta a foter.ro (Főtér) hírportál kedd délelőtt.

Az előzetes tervek szerint egy hivatalos látogatás keretében Abe Sindzónak a román miniszterelnökkel, az akasztásos beszédéről elhíresült Mihai Tudoséval kellett volna találkoznia a bukaresti Viktória-palotában.

Hétfőn este azonban Romániában beütött a kormányválság és Mihai Tudose miniszterelnök lemondott. A Főtér szerint Abe Sindzó így a román kormány épülete helyett, csak Klaus Iohannis államelnökkel találkozik a Cotroceni-palotában.

A Viktória-palotában Paul Stănescu miniszterelnök-helyettes fogadja a japán gazdasági küldöttséget, amelyet Kotaro Nogami, a miniszterelnöki kabinet aligazgatója vezet.

A Főtér hozzátette: a helyzet azért is kínos, mert a japán vendégek a romániai gazdasági kapcsolatok lehetőségeit szeretnék feltérképezni, amelyhez stabilitás kellene, ehelyett egy kormányválság kellős közepébe csöppentek. Az Agerpres szerint Sindzó a Románia és Japán közötti megújított partneri szerződés megkötésének ötödik évfordulója alkalmából érkezik Bukarestbe.