Veronai busztragédia: az olaszoknál már készül a vádemelés

Gondatlan emberölés miatt.

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulóit és tanárait hozta haza az iskolai sítáborból az az autóbusz, amely balesetet szenvedett az A4-es autópályán - 17-en haltak meg, köztük 11 gyerek.

A tragédia után hazánkban és Olaszországban is nyomozás indult, de az áldozatok hozzátartozói továbbra sem kaptak hivatalos tájékoztatást az eljárásról.

"Azt tudjuk, hogy valamikor ezt le kell zárni, pontot kell tenni a végére"

- nyilatkozta a HírTV-nek Krizsány László, aki 15 éves lányát veszítette el a tragédiában.

A férfi úgy nyilatkozott: postaládájába valaki bedobja azokat az iratokat, amelyekből kiderül, hogy eddig mire jutott a Nemzeti Nyomozóiroda.

"Két része van. Az egyik, hogy az autóbusz nem volt forgalomképes, tehát nem állhatott volna forgalomba. Gyakorlatilag egy közlekedési múzeumba sem tehették volna ilyen állapotban. A másik része, hogy ezt az autóbuszt olyan sofőr vezette, aki nem volt képes ennek a járműnek a vezetésére" - ecsetelte az édesapa.

A busz 52 éves sofőrjét ugyanis alvászavarral és magas vérnyomással is kezelték, a járművön pedig egy sorral több ülés és eggyel több üzemanyagtartály volt, mint kellett volna legyen.

A magyar hatóságok továbbra is nyomoznak, olasz kollégáik viszont már tavaly lezárták az eljárást. Angela Barbaglio veronai főügyész a HírTV-nek elmondta:

két hónapon belül vádat emelhetnek.

"A vádiratot az irodám elkészítette, és el kell juttatni az érintettekhez, azaz a bűncselekmény feltételezett elkövetőihez, akik ellen ez alapján indítható eljárás. A folyamat – hivatali jellegéből adódóan - igen bonyolult, és jelenleg is tart" - nyilatkozta a főügyész.