Die Presse: „Ellentmondások Orbán menekültpolitikájában”

Az EU-ban tudják, hogy a kormányfő előbb feszegeti a határokat, majd visszakozik a migránsügyben.

A Die Pressének az Európai Bizottság egyik magas rangú tisztségviselője azt mondta:

Orbán Viktor ismeri a játékot az Európai Unióval, és az EU vezetői is ismerik őt. A miniszterelnök alakítja a belpolitikáját, feszegeti az uniós jog határait, de a nagy szakítás előtt mindig visszakozik.

Ezt a „határjárást” használta Orbán a külföldi vállalatokkal szembeni diszkrimináció, valamint a CEU elleni eljárás esetében, most pedig hasonlóan cselekszik a menekültpolitikában is.

A lap idézte Molnár Zsolt szocialista képviselőt, a Nemzetbiztonsági Bizottság elnökét, aki a héten azt mondta: a kormány titokban, a magyar állampolgárok tudta nélkül migránsokat engedett be az országba, miközben elvakult harcot folytat a menekültek európai elosztása ellen.

A Die Presse beszámolt arról, hogy Altusz Kristóf helyettes államtitkár egy interjúban megerősítette, tavaly 1300 migránst fogadtak be titokban Magyarországra.

„Ez a szokatlanul magas szám, amiről először tavaly év végén számolt be a sajtó, szinte megegyezik az Magyarországra vonatkozó uniós kvótával, ami 1294 fő”

- írta a lap.

Ruth Schöffl, az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosának (UNHCR) szóvivője a Die Pressének azt nyilatkozta az 1300 migráns betelepítésével kapcsolatban, hogy ez csak olyan menekültekre vonatkozik, akik Magyarországon adtak be menedékkérelmet, és kaptak tartózkodási engedélyt 2017-ban.

Schöffl szerint lehetséges, hogy Orbán az uniós szerveknél azzal fog érvelni: Magyarország teljesítette a kvótáját. A szóvivő azonban hozzátette: nem olyan menekültekről van szó, akiket Görögországból és Olaszországból kellett volna áthelyezni, ahogyan azt az uniós belügyminiszterek eldöntötték.

„Ahelyett, hogy a magyar kormány elmagyarázná az ellentmondásokat az embereknek, a parlamentben világos többséggel rendelkező Fidesz-kormány új szigorításokat vezetne be a menekülteket segítő szervezetekkel szemben”

- fogalmazott a Die Presse cikkének szerzője. Rávilágított: ezt úgy prezentálják, hogy a törvénycsomag kizárólag a Soros által finanszírozott szervezetekre vonatkozik, amelyek Orbán szerint szisztematikusan el akarják árasztani az országot muszlim bevándorlókkal.

„Tény, hogy Soros NGO-kat pénzel Kelet-Közép-Európában. De egy illegális migrációt támogató Soros-tervre nincs bizonyíték”

- írta a Die Presse.

A lap röviden ismertette a Soros elleni akcióterv főbb pontjait, illetve kitért a kormány nemzeti konzultációjára is.