Schulz nem akar a menekültkérdésben felső korlátot, Merkel pedig már elfogadta azt - hogyan lesz ebből koalíció?

Martin Schulz vagy Angela Merkel nagyobb játékos?

Martin Schulz, az SPD rendkívüli kongresszusa után, Bonnban mondott beszédében egyértelműen az volt a legfontosabb fejlemény, hogy elkezdődnek a koalíciós tárgyalások a CDU/CSU-val. Szűk többséggel ugyan, de megszavazták a küldöttek az egyeztetések megkezdését. Az üres frázisok mellett egy mondat különösen megragadta a figyelmünket:

"a Szociáldemokrata Párttal semmi esetre sincs felső határ a menekültek számára"

 - mondta Schulz.

Ez azért érdekes, mert a CSU már nagyon régóta üti a vasat, hogy évi 200 ezerben maximalizálják a befogadható menekültek számát. Októberben aztán sikerült Merkellel is elfogadtatniuk ezt a korlátot, több mint 12 órás tárgyalás után jelentették be, hogy megegyeztek a testvérpártok. Némi politikai korrektség volt az alkuban, mert rögzítették, hogy nem felső határnak (obergrenze) nevezik ezt, hanem hivatalosan így hívják majd:

„azok száma, akik humanitárius okokból befogadhatóak, nem érheti el az évi 200 ezret.”

A csűrés-csavarásba aztán december végén alaposan belerottyantott Thomas Strobl, a CDU alelnöke. Egy interjúban azt találta mondani, hogy

"a cél a 2012. évi szám lenne, amikor 65 ezer bevándorló érkezett"

ennél a 200 ezer, családegyesítésekkel- vagy anélkül is sokkal több.

Mondja vagy írja?

Ezután Schulztól elhangzott a fent már idézett mondat, akár azt is hihetnénk, hogy továbbra sem lesz kormánya Németországnak, mert ebben a kérdésben messze vannak egymástól az álláspontok.

Igenám, de érdemes elengedni a pártelnök szavait arról, hogy nem lesz felső korlát, ha az SPD is a kormány tagja lesz. Sokkal fontosabb ennél, hogy a távirati iroda tudósítása szerint a CDU/CSU-SPD előzetes megállapodás írott szövegébe, a menekültügyi kérdésekről szóló fejezetbe nem pont az került, amit Schulz mondott.

Ebben az szerepel, hogy tovább kell folytatni az erőfeszítéseket a Németországba és Európába irányuló migrációnak a társadalom befogadó, integrációs képességének megfelelő

"irányításáért és korlátozásáért."

Nem szeretnék, hogy olyan helyzet alakuljon ki, mint 2015-ben, amikor gyakorlatilag ellenőrizetlenül özönlettek az emberek az országba. Számokat is rögzítettek az egyezségben: arra fognak törekedni, hogy a befogadott emberek száma az évi 180 ezer és 220 ezer közötti sávban maradjon, valamint, havonta legfeljebb 1000 fő érkezzen Németországba családegyesítés címén.

Merkel bebiztosítja magát

Angela Merkel úgy tűnik, hogy pávatáncba kezdett ebben a kérdésben. Először elutasította a felső korlátot, de CSU és Horst Seehofer rávették, hogy szükség van erre. Azt viszont a kancellár érte el, hogy ebbe a megállapodásba bekerüljön egy számára fontos kitétel.

Merkel végig ragaszkodott hozzá, hogy Németország képes legyen arra, hogy igazodjon a nemzetközi helyzethez. Ha viszont van egy fix felső korlát, nem tud rugalmasan reagálni a változásokra. Ezért a CDU-CSU alkuban deklarálták, hogy egy újabb menekültválság esetén a kormány és a Bundestag felülvizsgálhatja a számot, tehát lefelé és felfelé is módosíthatja azt. Ezt pedig majd lobogtathatja Schulz előtt, ha a tárgyalásokon a kritikus szakaszhoz értek, így megmarad a CSU és beszállhat az SPD - persze a Jamaica-koalícióról is azt hittük, hogy létrejön.