Abbász a palesztin állam mielőbbi elismerésére szólította fel az Európai Uniót

Abbász sajtótájékoztatóján leszögezte: véleménye szerint nincsen semmilyen ellentmondás az államiság elismerése és a palesztin-izraeli béketárgyalások felújítása között, előbbi pedig komoly bátorítást jelentene a palesztinok számára.

Elmondta, szeretnék folytatni a helyzet rendezésére irányuló egyeztetéseket, mivel úgy látják, ez lehet az egyetlen út a béke megteremtése felé. Továbbá közölte, továbbra is eleget fognak tenni a nemzetközi kötelezettségeiknek, de - mint kiemelte - Izraelnek is ezt kell tennie.

Abbász kijelentette, az EU Palesztina legfontosabb nemzetközi partnere, amely nagyban hozzájárul az államépítéshez, az uniónak ugyanakkor az anyagi és gazdasági támogatás mellett határozottabb politikai szerepet kellene vállalnia annak érdekében, hogy sikerüljön igazságos megoldást találni.

A palesztin elnök kétoldalú megbeszélést folytat Federica Mogherinivel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, majd részt vesz az uniós tagországok külügyminisztereinek tanácsülésén.

A közös sajtóértekezleten Federica Mogherini hangsúlyozta, továbbra is kulcsfontosságú az EU számára a közel-keleti békefolyamat, az izraeli-palesztin konfliktus rendezése, amelyhez egyedül a kétállami elvekre épülő megoldás vezethet el.

Az EU álláspontja változatlan, eszerint kizárólag a kétállami megoldás, Jeruzsálem megosztott fővárosi státusa vezethet el a konfliktus rendezéséhez - húzta alá, hozzátéve, az Európai Unió ellenzi és illegálisnak tartja a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi telepépítéseket.

Izrael Jeruzsálem keleti, arabok lakta részét az 1967-es hatnapos háborúban elfoglalta, majd annektálta, és egész Jeruzsálemet saját fővárosának tekinti, amit a nemzetközi közösség nem ismeri el. A palesztinok pedig jövendő államuk fővárosaként tekintenek Kelet-Jeruzsálemre.