"Nagy bajban az ősellenségek is összefogtak" - emlékeztet a független polgármester

Ellenzéki kerekasztal, ügyvezető kormány.

Lengyel így képzeli el a "technikai koalíció" megkötését követő bejelentést: az ellenzéki kerekasztalhoz hasonlóan ott ülne minden pártelnök (ha kell, akkor Vona és Gyurcsány egymástól a legtávolabb), és elmagyarázná az ország népének, hogy most az egyszer egy választás erejéig együttműködnek, majd az így remélt kétharmados győzelem után ügyvezető kormányt alakítanak, s néhány hónapos alkotmányozást követően új választást írnak ki, ahol már valamennyi párt önállóan méretheti meg magát egy demokratikus, igazságos választási szisztémában.

"El kell jutni odáig, hogy a fideszes jelölttel szemben minden választókerületben csak egyetlen ellenzéki jelölt maradjon április 8-ra"

- mondja Lengyel Róbert, a Magyar Polgármesterek Közösségének (MPK) elnöke.

"El kell tudni magyarázni addig a választónak, hogy ez egy rendkívüli helyzet, szó sincs az ellenzéki pártok összefogásáról, összeborulásáról, az egyes pártok képviselőjelöltjei sem maradnak le semmiről, hiszen a néhány hónapos alkotmányozás után valamennyien indulhatnak a pártjuk színeiben, az új választáson."

"Azután ha egy végre nem torzító választási törvény alapján, ezen az új választáson a nép netán a Fideszt juttatja hatalomra, akkor szintúgy meg kell hajolni a népakarat előtt, mint ahogyan most is meg kéne hallani a nép hangját. A népét, melynek elege van a békétlenségből, a gyűlölködésből, de abból is, hogy az ellenzéki pártok néhány hónappal a választások előtt is egymással vitáznak"

- fejti ki Siófok első embere.

A siófoki polgármestert elkeserítik közállapotaink (amikor 2014-ben, a politikán kívülről érkezve belevágott, álmában sem gondolta volna, hogy 2018-ban ilyesmiről kell beszélnie), az, hogy "nap, mint nap, másról sem hallani, ki mit és mennyit lop, csal, hazudik, éppen ki kit zaklat, no meg a 'migráncsok' és Soros. Jóérzésű magyar ember gyomra ezt már nem veszi be... És szinte minden nap elmondhatjuk, egyre mélyebbre süllyedünk, legutóbb például, Hódmezővásárhelyen Isten szolgája jutott olyan mélységekig, hogy a reverendájában hajbókolva kampányoljon, lejáratva ezzel a tisztességes papokat, az egyházát, szégyent hozva Istenre, hazára".

Lengyel szerint "ha egy pap politizálni akar, akkor előbb a reverendát cserélje le végleg öltönyre-nyakkendőre".

"Ha nem is rendszeresen, de magam is járok templomba, mert istenfélő vagyok és mert lelki megnyugvásra vágyok. Ha azonban a templomban is a napi politikát hallja viszont az ember, az tűrhetetlen."

"A papoknak tanítani kell a híveket, minél több embernek hitet, reményt adni, példát mutatni, éppenhogy békességet teremteni és nem pedig kampányszövegekkel békétlenséget szítani. Ha visszatekintünk a történelemben, abból általában csak baj volt, ha egyházi emberek a politika részeseivé, vagy épp kiszolgálóivá váltak. Mint ahogy a magyar történelemben arra is vannak jó példák: nagy bajban az ősellenségek is összefogtak. Néha a politika vilgában is felül kell emelkedni a látszólagos észszerűségen a cél érdekében"

- vallja Lengyel Róbert.

A kormány titkolja, de a siófoki polgármester kikéri az OLAF-tól a Tiborcz-aktát

Az ellenzék több pártja is követelte a napokban a kormánytól (eddig hiába): a 4-es metró vizsgálati jelentéséhez hasonlóan hozza nyilvánosságra az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) azon vizsgálati jelentését is, melyben súlyos szabálytalanságokra hívja fel a figyelmet számos magyarországi település közvilágítás-korszerűsítési pályázata kapcsán és azt indítványozza, hogyaz Európai Unió kérje vissza Magyarországtól a vizsgált projektekre költött csaknem 40 millió euró (12 milliárd forintnyi) támogatást.