Luxusrongyrázás a Fidesz-frakcióban, jól kaszálnak a haverok cégei

Lekvárt nem vettek.

A Fidesz-frakció 2017-es, a 168 óra által kikért szerződéslistájában számos érdekes tételre bukkanhat az Olvasó, lapunk is szemlézte az érdekesebb tételeket.

Sajtó, kommunikáció százmilliókért

Így például a szerződő felek között fellelhető Breuer Péternek, a BreuerPress főszerkesztőjének World B.P.I. Bt. nevű cége, amely 2,7 millió forintért külpolitikai és kommunikációs tanácsadást végzett a Fidesz-frakciónak. Kun Miklós történész pedig külpolitikai szemlét készíthetett nekik 1,9 millió forintért.

Habony Árpád ex-nejének, Kaminksi Fanninak a cége, a Kaminski & Buranits Kft. 7,3 millió forintért vállalt kommunikációs tanácsadást, míg a nem kimondottan konzervatív Playboy kiadója, a Marquard Media Magyarország Kft. a nyugdíjas-szövetkezeteket népszerűsítő kiadvány elkészítéséért kapott 17,7 millió forintot.

Kommunikációs szakértői tevékenységre szerződött a Fidesz-frakcióval Makovényiné Tóth Anikó is, aki 2017. október 31-ig (Kósa eddig volt a képviselőcsoport vezetője) 3,1 millió forintot kapott munkájáért.

Korábban megmosolyogtató hírként látott napvilágot, hogy a Jobbik ellen sorozatban pereket vesztő fideszes lakájmédia egyik tagjának kiadója, a Huth Gergely-féle GerillaPress Lapkiadó és Média Tanácsadó Kft. 5000 példányt rendelt a hajmeresztő összeesküvés-elméletekről hírhedtté vált Andreas von Rétyi Soros Györgyről kiadott könyvéből. Ez 13 millió forintba került az adófizetőknek.

Soros Györgyről szóló könyveket vesz a Fidesz - rögtön ötezer darabot

A Fidesz-frakció a kormányzközeli pestisracok.hu portált is fenntartó GerillaPress Lapkiadó és Média Tanácsadó Kft.-től 13 millió forintért rendelt Soros Gyögyről szóló könyveket."A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Országgyűlési Képviselőcsoportja Andreas von Réty: George Soros című könyvéből vásárolt 5000 darabot. A könyveket a frakció az egyéni választókerületi képviselőknek osztotta ki."

Sajtószemle, hírfigyelés, adatgyűjtés, archiválás címén 4,8-4,8 millió forinttal bízták meg a Bodi-Book Bt.-t, Pozsár Istvánt és Szabó Sándort, ugyanezt 2,7 millióért végezte a Neticle Labs Kft., illetve 1,4 milliót kapott érte a Lasati Kft.

A legnagyobb tétel egy 68,6 millió forintos szerződés. Ezt online tartalmak megjelenítési és hirdetési feladatainak ellátása címen azzal a Lounge Design Kft.-vel kötötte a Fidesz-frakció, mely az Orbán-kormány kampányainak is rendszeres kifizetőhelye. Balásy Gyula cége – hasonlóan a korábbi kabinettitkár Kuna Tibornak vagy Rogán Antal luxuslakóparki szomszédjának, Csetényi Csabának vállalkozásaihoz – ezzel az aprónak számító tétellel egészítette ki az év közben a központi költségvetésből kapott százmilliókat. Érdekesség egyébként, hogy a 168 órának az Országgyűlés Hivatala ezt a szerződést nem küldte meg közérdekű adatigénylés ellenére, ám a parlament.hu honlapon mégis rábukkantak.

Személyiségfejlesztő haverok

Kocsis Máté kampányfőnökének, Beke Sándor Lászlónak Independent Research Kutató és Kommunikációs Group Kft.-je 6,3 millió forintért végezhetett személyiségfejlesztő tréningeket a fideszes honatyáknak – írja a lap. Emlékeztetnek, ez a cég nemcsak a Fidesz-frakció kegyeltje, korábban szerződött a Fidesz pártalapítványával, továbbá minisztériumokkal, állami cégekkel is.

Nem a képviselőknek, hanem a frakció mellett dolgozóknak tartott csapatépítő fejlesztő tréninget a Freecons Global Kft. A 7,3 milliós megbízást Roboz Zsóka végezte el, akinek fia a frakciónak dolgozik, de őt magát is barátság fűzi Kósa Lajos korábbi frakcióvezető feleségéhez.

Kaja-pia

Nem fukarkodtak a Fideszben a reprezentációval sem. A 168 óra nem találta meg a februári visegrádi frakcióülés számláját, de a szeptemberi velencei frakcióülésre 15,2 milliót költöttek. A bugyuta nemzeti konzultációk egyetlen eredménye az, hogy lehetett utána egy konzultációt záró jóizű bulit tartani a Bálnában: ezt a Rendezvényguru Kft. szervezte és 10,9 millió forintunkba került. Ugyanez a cég december 18-án is rendezett egy bulit a fideszeseknek, ami 2,1 millió forintot emésztett fel, emellé jött még a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. által kiszámlázott bérleti díj újabb 2,1 milliója.

Volt nagy fideszes eszem-iszom állófogadás a Marriott Hotelben 3,4 millióért is, valamint vélhetően karácsonyi vacsorát szervezett a frakciónak az Evix Tanácsadó és Szervező Bt. 1,4 millióért.

December 12-én is tartott a frakció egy nagyszabású állófogadást a Katlan Tóniban. Ez a hely 9,1 milliót számlázott ki a kormánypárti képviselőcsoportnak, amit megfejelt a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. részéről egy összesen 1,7 milliós számla területhasználat, villamos energia, takarítás, őrzés jogcímen.

Bőven jutott pénz a Fideszben informatikára is. Ezek összesen 96,2 millió forintba kerültek, míg ügyvédi költség címén ugyancsak jelentős, 75,6 millió forintot számoltak el az adófizetők terhére a Fidesz prókátorai.

Korábban mi is beszámoltunk róla: a Fidesz szatellitszervezeténél, a KDNP-frakciónál is találhatók érdekes kiadások, például a Lekvárosház Kft.-nél elköltött 1,2 millió vagy – kaján vigyorra késztetően – a gerincerősítő székekre beruházott 224 ezer forint.

Kiderült, mire költött tavaly a KDNP: 1,2 millióért vásárolt lekvárt

Az adatokból kiderül: a 17 tagú frakció összesen 126 millió forintot költött el. 1,2 millió forintból vettek lekvárt, hogy miért, az rejtély, de ennyi pénzből minden képviselőnek 70 üveg jutna. 224 ezerért vásároltak gerincerősítő székeket is, itt annyira adja magát a poén, hogy érthető módon, bár nem sok sikerrel, hogy leírni is kár volt.Szervezésre és rendezvényekre több mint 15 milliót szántak.