Majdnem 40 millió forintot csaltak ki az egyik mobilszolgáltatótól

Simon József főügyész közölte: a vádlott egy szombathelyi székhelyű kft. ügyvezetőjeként ügynöki keretszerződést kötött az egyik mobilszolgáltató céggel, majd létező és nem létező személyek - fiktív - adatait felhasználva feltöltőkártyás előfizetői szerződéseket köttetett és különböző telefonos szolgáltatásokat aktiváltatott, ami után a cég jutalékot fizetett.

A vádlott 133 jogi személy nevére 3887, 321 sértett nevére 503, 585 fiktív személy nevére pedig 1170 darab valótlan feltöltőkártyás előfizetést köttetett 2012 novemberétől 2013 őszéig, amivel a mobilcéget tévedésbe ejtette és összesen 39 millió 443 ezer 950 forint kárt okozott.

A vádlott azzal, hogy a mobilszolgáltató ügyféladatbázisából és más forrásokból összegyűjtötte 321 magánszemély sértett nevét, személyi adatait, és ezeket haszonszerzési célból jogosulatlanul kezelte, megszegte az információs önrendelkezési jogról és az információ szabadságról szóló törvény rendelkezéseit is.

A főügyész közölte: a Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottat jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és 321 rendbeli személyes adattal visszaélés vétségével vádolja és szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.