Orbán hiába próbálja bűvkörébe vonni Kurzot

Die Presse: a kormányfő hiába próbálta meggyőzni a kancellárt, hogy látogasson Magyarországra.

Az osztrák napilap cikket közölt a magyar miniszterelnök január 30-i bécsi látogatása kapcsán. A Die Presse szerzője, Boris Kalnoky emlékeztetett rá, hogy korábban Sebastian Kurz gyakran nyilatkozott pozitívan Orbán Viktorról és politikájáról, ugyanakkor egyes magyar kormányzati források kezdettől fogva arra figyelmeztettek, hogy nem lehet tudni, mennyire bízhatnak az új osztrák kancellárban. Azzal érveltek, hogy „még nagyon fiatal”.

Kényes téma

Hétfőn jelentette be az osztrák környezetvédelmi minisztérium, hogy Ausztria keresetet nyújt be az Európai Bíróságon a paksi atomerőmű bővítése ellen. A téma biztos előkerülhet majd Orbán Viktor látogatása során is.

Kalnoky szerint, aki azt hitte, Kurz egyértelműen elkötelezi magát a V4-ek mellett, hogy növelje súlyukat az EU-ban, hamar gondolkodóba eshetett. Az új osztrák kancellár első külföldi útjai Párizsba, Brüsszelbe és Berlinbe vezettek, s csak most fordul az Európai Unió keleti része felé. De máshogy: nem ő érkezik Budapestre, hanem Orbán megy Bécsbe jövő kedden.

A Die Pressének nyilatkozva Kovács Zoltán kormányszóvivő munkalátogatásnak nevezte a találkozót, a lap egy másik forrása Orbán környezetéből azt mondta, inkább informális találkozóról van szó, ennek megfelelően sajtótájékoztató sem lesz. A Die Presse azt írta: Budapesten úgy tartják, hogy Kurz és Orbán „nem szövetségesek”, hanem kormányfők, akiknek megvannak a saját érdekeik, de sok területen kompatibilisek.

Egy osztrák forrás szerint Orbán hiába próbálta meggyőzni Kurzot, hogy látogasson Magyarországra.

A magyar fél ezt kicsit másképp látja: egy hivatalos, bemutatkozó látogatás időpontja már ki volt tűzve február végére. De változott a terv, mert Orbánnak fontos volt, hogy még a február 23-i EU-csúcs előtt beszélhessen Kurzcal, így megegyeztek egy korábbi, informális bécsi találkozóban. A Die Presse úgy tudja, aligha lesz szó bilaterális ügyekről, sokkal inkább Európa-politikáról. A lap szintén saját információira hivatkozva közölte, magyar részről azt mondták, nemsokára sor kerül a hivatalos budapesti látogatásra is, a dátum még nincs véglegesítve, a tervek szerint február vége, március eleje lehet a találkozó időpontja. Bécsből azonban nem erősítették meg a lapnak Kurz budapesti látogatását.

„Tartalmi kérdésekben Kurz támogatja a visegrádiakat, elsősorban a migrációs politikában, mivel amellett szólalt fel, hogy a kvóták helyett inkább meg kell erősíteni az EU határvédelmét”

- írta a Die Presse cikkének szerzője.

Boris Kalnoky szerint most, hogy Bécsben hasonlóan gondolkodnak, Magyarország cselekvőképesebben akar fellépni az európai politikában. Budapesten azt mondják, nem akarnak mindig csak valami ellen lenni, hanem saját, közös kezdeményezéseket szeretnének felmutatni, egyeztetve a visegrádiakkal, illetve a térség országaival. A lap külön kitért a határvédelem kérdésére, amellyel kapcsolatban mindenki egyetért abban, hogy az európai migrációs politika fókuszába kell kerülnie, de a hogyanról még egyeztetni kell.

Orbán Viktor a Lengyelországgal szembeni uniós 7. cikk szerinti eljárásról is beszélni szeretne Bécsben. Kurz ebben a kérdésben Brüsszelt támogatta. Orbán viszont, aki meg akarja védeni Lengyelországot, és még egyszer szeretné megvitatni a témát a kancelárral.

A tervek szerint Orbán és Kurz 13 órakor ebédel együtt január 30-án Bécsben. A magyar kormányfő találkozik Heinz-Christian Strache alkancellárral, az FPÖ-elnökével is. A Die Presse úgy tudja: Orbán évek óta informális kapcsolatokat ápol az Osztrák Szabadságpárttal. Tervben van még egy találkozó Wolfgang Schüssel volt kancellárral, valamint Christoph Schönborn bíborossal is, Alexander Van der Bellen köztársasági elnökkel azonban nem. Március elsején Budapestre látogat Karin Kneissl osztrák külügyminiszter.