A választási bizottság nehezíti meg a baloldali választási matekot?

Nehezebb lehet a koordinált indulásuk.

A Nemzeti Választási Bizottság ma döntött arról, hogy iránymutatást ad ki a pártoknak az országos listaállítás feltételeiről. A törvény szerint az április 8-i parlamenti választáson országos pártlistát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Az NVB mostani döntése azonban hozzáad ehhez egy újabb csavart: egy párt országos listáját törölni kell, ha az egyéni választókerületi jelöltek száma 27 alá csökken, vagy ha a 27 jelölt megvan, de a területi eloszlás követelményét nem teljesítik - írja a Mérce.hu.

A Nyugat.hu szúrta ki, hogy a döntés megnehezíti az ellenzéki pártok számára, hogy bizonyos egyéni választókerületekben a kampány során visszaléptessék gyengébb jelöltjeiket egy másik párthoz tartozó esélyesebb jelölt javára – vagyis akadályokat gördít a koordináció elé.

A Fidesz baloldali és liberális ellenzéke (mármint egy része) most emellett a koordinációs opció mellett döntött, és azt a célt tűzte ki, hogy minden körzetben egy jelölt, a legesélyesebb álljon szemben a kormánypárt jelöltjeivel. Az NVB mai döntése ezt nehezítené meg - írja a portál.