Gyanús haláleset Szabadszálláson: milyen öngyilkosságot követ ügyészségi nyomozás?

A Hauzer család tragédiája körül sok még a kérdés. N1TV-Alfahír riport.

A fiatalember 2017. november 1-jén Szabadszállás belvárosában tartózkodott, amikor szemtanúk szerint egy kabrió beletolatott az autójába. A koccanást végül úgy tudni, autós üldözés követte: Hauzer Norbert a sofőr nyomába eredt autójával. Ekkor látták utoljára élve.

A kétgyermekes családapa legközelebb este háromnegyed nyolckor jelentkezett, ekkor egy fára kötött kötélről küldött fotót egy ismerősének, akiről a család állítja, még csak nem is tartozott aktív kapcsolatai közé. A képhez azt írta, fel fogja magát kötni.

Norbertet innentől kezdve nem lehetett elérni, testét másnap reggel találták meg, felakasztva. Az ismerősei és családja szerint életvidám, tervekkel rendelkező férfi tragédiája viszont a későbbiekben számos kérdést vetett fel.

A rendőrség első körben közigazgatási eljárás keretében kezelte az esetet, mintha egyszerű öngyilkosság történt volna. Ebbe az apa, Hauzer Attila nem tudott belenyugodni, és beadvánnyal fordult az ügyészség felé. Kis idővel később érdekes fordulat történt: Lakosné dr. András Ildikó ügyésznő 2017. december 22-én emberölés bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el Hauzer Norbert ügyében. Ezt lapunknak dr. Schmidt Gábor, a sajtószóvivői feladatokat is ellátó Bács-Kiskun megyei főügyészségi csoportvezető ügyész is megerősítette.

Tőle tudjuk azt is, hogy a nyomozás elrendelésére azért került sor, mert a rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható lett az emberölés bűntettének gyanúja. A bűncselekmény gyanúját alátámasztó adatokról a nyomozás érdekeire figyelemmel bővebb tájékoztatást nem kaptunk, viszont azt még megtudtuk, hogy a nyomozást a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja le a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség fokozott felügyelete mellett.

Az N1TV Előzetes című oknyomozó műsorának friss, a körülményeket is feltáró riportja az esetről:

Noha a nyomozás érdekeire való tekintettel sem az ügyészség, sem a pedig megyei rendőrkapitányság nem adott bővebb tájékoztatást, az áldozat édesapja több ellentmondást osztott meg lapunkkal: ezek közül az egyik, hogy a fia által elküldött utolsó fotón szereplő kötél nem ugyanaz, mint amiről végül a rendőrök leszedték.

Az is nehezen érthető körülmény, hogy a kötél alja nagyjából 180cm magasságban volt, tehát az elhunyt férfi lábai majdnem leértek a földre. Továbbá arra sincs még magyarázat, hogy egyáltalán hogyan végezhette ezt el, ha az autója, aminek a tetejéről leugorhatott volna, több méterre volt a fától.

Ezen túl azt sem értik még a hozzátartozók, hogy miért mondta azt nekik a rendőrség, hogy a koccanás és az autós üldözés időpontjában nem működtek a köztéri kamerák, amikor nekik állítólag cáfolták ezt a helyi üzletek dolgozói. Azt pedig végképp nem értik, hogy mitől repedt fel a férfi egyik szemöldöke, és mitől volt mély horpadás a koponyáján, ahogyan az is további kérdéseket vet fel, hogy a lapunknak is nyilatkozó tehenészek állítják: kora hajnalban látták az autót, de a mellette lévő fán lévő embert akkor még nem.

Az ügyben láthatóan sok –még ennél is több- az ellentmondás, így nem is csoda, ha az ügyészség végül nyomozást indított.

A Hauzer családról az N1TV már két és fél évvel ezelőtt is forgatott: akkor az egyik helyi cigányfamíliával kerültek összetűzésbe.