Nem engedik el a százmilliókat termelő parkolási bizniszt

A parkolás mindenhol nagy üzlet, főleg a főváros belsőbb kerületeiben. Miután a Fidesz rájött, hogy szocialista és liberális kezekben volt az ipar, megpróbálta azt átvenni, de csak részben sikerült neki.

A ferencvárosi önkormányzat és az általa megbízott cég botrányáról mi is beszámoltunk: évente 500-700 millió forintos bevételt termelő üzletről volt szó, az érintett Fer-Park 2010 Kft. ügyvezetője szerint a politika és a sajtó támadásaiba buktak bele.

A Fer-Park 2010 egyik alapítója és tulajdonosa, Borsi Imre egyébként milliárdos károkozás miatt már vádlottként szerepel egy parkolási ügyben. A 24.hu cikkében emlékeztet, hogy a Demszky-éra csodacége, a Centrum Parkoló Kft. 23 egykori vezetőjét és alkalmazottját vádolják nagy vagyoni hátrányt okozó folytatólagos hűtlen kezeléssel és sikkasztással. Az érintetteknek 3 milliárd forintos túlköltésről kellene elszámolni.

Ez a cég az előző kormány alatt hét kerületben szedhette a parkolási díjakat, mígnem a Fidesz 2010-ben törvényben szabott ennek gátat. Ferencváros és Erzsébetváros viszont így is náluk maradt.

A lap felhívja rá a figyelmet, hogy 2010-ben Borsi Imrét még személyes bizalmi viszony kötötte Kupper Andráshoz, a Centrum többségi tulajdonosához, cégeiket szinte együtt hozták létre, így jött létre Erzsébetvárosban az Er-Park Kft., Ferencvárosban pedig a Fer-Park 2010 Kft. Az Er-Park alapításakor a Centrum maradt a többségi tulajdonos a négy tagú konzorciumban, sőt az ügyvezető igazgató is a Centrumból érkezett. Az egész mögött pedig ismét Kupper András állt végső tulajdonosként, aki a Fer-Park alapításában is benne volt - írják. 2015-ben viszont Kupper hirtelen kiszorult a ferencvárosi cégből és azzal együtt a kerület parkolási bizniszéből is, a konfliktus így máig tart.

A 24.hu információi szerint Kupper már üzleti tárgyalásokat is kezdett a három éve elvesztett Ferencváros visszaszerzése érdekében, pedig az önkormányzat még nem is véglegesítette a szakítást Borsiékkal.

Azt is írják, a jelenlegi forgatókönyv szerint a fideszes önkormányzat január 25-i testületi ülésen kimondják, hogy új közbeszerzést kell kiírni. A VII. kerületben pedig decemberben jöttek rá, hogy az az Er-Park Kft. szerződését már 2012 óta nem lehetett volna fenntartani, a kerület vezetése viszont nem lépett ezalatt semmit, így a cég évi egymilliárd forintos üzletet vihetett.

A 24.hu emlékeztet arra is, hogy a Kupper család erős MSZP-s és fideszes kötődésekkel egyaránt rendelkezett, mert a család egyik tagja 1990 márciusáig Horn Gyula kabinetfőnöke volt a külügyminisztériumban, Kupper András azonos nevű unokaöccse pedig a Fidesz képviselője volt. Kupperék egyébként a VII. kerület teljes parkolása mellett az I., XI. és a XIV. kerület parkolóautomatáinak karbantartását, pénzürítését is végzik, tehát még bőven van üzletük.