A Magyar Nemzet „leleplezte” Simicska rendezvényét

Részletesen beszámolt a Magyar Nemzet arról a „szupertitkos” rendezvényről, amelyről a kormányzati propagandagyár szorgos húsbábjai napok óta gyártják szovjet mintára saját párhuzamos világukat. A kormány kitartott médiabirodalma ugyanis néhány fotó köré építette fel a Simicska-Vona-Hadházy összeesküvés-elméletét, amit naponta mantráznak újságnak, hírportálnak, meg televíziónak nevezett fake news csatornáikon. A valóság az, hogy a Magyar Nemzet Szalon nevű rendezvényén többek között Csath Magdolna közgazdászprofesszor, Vértesy László, a Civitas Intézet vezérigazgatója és Mellár Tamás egyetemi tanár tartott panelbeszélgetést a magyar gazdaságról.

Csath Magdolna kifejtette: 2007 és 2014 között alig volt béremelés Magyarországon, csak az utóbbi években indult meg, miközben a visegrádi országokban ugyanebben az időszakban folyamatos volt az emelés. Ezzel párhuzamos probléma nevezte, hogy

Magyarország függ legjobban a külföldi tőkétől.

Hozzátette: amíg a gazdaság szerkezete nem változik, addig nem lesz valódi változás a bérekben. Nem összeszerelésre, hanem nagyobb hozzáadottérték-termelésre lenne szükség, ráadásul óriási pocsékolás is összeszerelésre kárhoztatni a munkaerőt – jelentette ki.

Vértesy László arról beszélt, hogy

a kutatások szerint a fiatalok több mint fele el akar menni az országból, mégpedig az alacsony bérek miatt.

Ehhez hozzájárul, hogy a diákok is tisztában vannak vele: nem kapják meg a megfelelő képzést. Vértesy arra is kitért: a vállalatoknak meg kéne érteniük, hogy a tőke rovására kell növelni a béreket, illetve

az EU-n belül támogatni kell az olyan kezdeményezéseket, mint a bérunió.

Mellár Tamás szerint nem kell meglepődni azon, hogy gyenge a munkavállalói érdekképviselet. Ez annak köszönhető, hogy

gyenge lábakon áll a demokrácia az országba.

Mellár kiemelte:

Magyarország alapvetően olcsó munkaerővel próbált kilépni a piacra az elmúlt évtizedekben.

Azt is mondta:kulcskérdés az, hogy Magyarország tud-e magas hozzáadottérték-tartalmú termelést produkálni, ugyanis ez hozhatná el ugyanis a valódi béremelést.

A teljes beszámolót a rendezvényről elolvashatja a Magyar Nemzet oldalán.