Pofátlanul kevés adatot adott ki az Orbán-kormány a taopénzekről

Felcsútot is eltitkolták.

Még tavaly ősszel nyerte meg jogerősen azt a pert a Transparency International (TI), mely kötelezi a minisztériumokat, hozzák nyilvánosságra a társasági adóból a központi költségvetés helyett a sportszervezetek felé irányított adóforintokat. A Nemzetgazdasági Minisztérium adótitokra hivatkozva megtagadta a támogatói igazolások kiadását, míg az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig olyan kevés adatot adott ki, ami a teljes – becsült – támogatási összegeknek alig másfél százalékaderül ki az Index beszámolójából.

Hogy az átirányított pénz közpénz, ahhoz kétség sem férhet, ugyanakkor az adótitok kérdése fontos. Egy lapunk által megkérdezett adószakértő szerint az, hogy adott vállalkozás kinek is kedvezményez, az éppúgy szenzitív adat, mint a magánszemélyek által felajánlott szja 1 százaléka. A felajánlott pénzt a költségvetés helyett a sportvállalkozás használja fel, így a felajánlásoknak ez a lába viszont nyilvános kell, hogy legyen – tette hozzá. Vagyis a kormánynak kutya kötelessége lett volna közölni, hogy a bivalybasznádi jégkorongcsapatnak összesen x db vállalkozás ajánlott fel mindösszesen y forintot. (Ahogy az szja 1 százalékok esetében is összesítve teszik nyilvánossá, melyik egyház, illetve civil szervezet hány személytől összesen mekkora összeget kapott.)

Az adószakértővel szemben a TI azonban teljes nyilvánosságot követel. Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója sérelmezi, hogy bár az NGM – az Emmivel együtt – elveszítette a taotámogatási igazolások nyilvánosságáért indított pert, az adatok átadására vonatkozó kúriai döntés teljesülését letudta azzal, hogy megismételte: a támogatást nyújtó gazdasági társaságok adatai adótitkot képeznek.

Bárkinek is van igaza a jogász és az adószakértő vitájában, az, hogy az Emmi által kiadott CD-n mindössze 2 sportág 4,34 milliárd forintnyi adata szerepel, arcpirító. Orbán minisztériuma azzal védekezik, hogy a rendkívüli méretű és több helyen tárolt dokumentációból egyelőre csak ennyit sikerült megtalálniuk a törvény által biztosított 15 napos határidő alatt.

Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója szerint a minisztérium eljárása nem jogszerű és még csak nem is jóhiszemű, hiszen az ítéletet tavaly október 25-én hozták. „Még a végén kénytelenek leszünk azt gondolni, hogy azért hallgatnak, mert nincsenek a birtokában a kiadni rendelt adatok” – vélte. És ha így lenne, az szerinte megkérdőjelezi a taorendszer legitimitását.

Hiszen a támogatási igazolások begyűjtésének elmaradása azt jelentené, hogy az Emmi nem ellenőrzi a pénzmozgásokat, és adatok hiányában a pénzfelhasználás szabályosságát sem.

Ráadásul a minisztériumnak a törvényben biztosított 15 napnál jóval több ideje volt az adatok összeszedésére. „A Kúria tavaly október 25-én hozta meg az ügyben az ítéletet, ezért az EMMI-nek 15 napnál jóval több ideje volt az adatok összeszedéséhez” – mondta a TI jogásza. Hozzátette, ha a minisztériumok nem adják ki az adatokat, az bűncselekményt valósít meg, és a TI Magyarország nem is lesz rest feljelentést tenni, ha azt tapasztalja, hogy a kormány nem tesz eleget a bíróság döntésének.

Az Emmi CD-jén szereplő adatok a 2011. november és 2014. decemberre vonatkozó adatokra vonatkoznak. Nem meglepő módon az ekkor még Fidesz-kegyelt Közgép ott van mind a 3 legtöbbet felajánló cég, mind a 3 legmagasabb egyösszegű felajánló között. A másik két cég is ugyanaz: a Hungrana és a Főgáz. A legtöbbet kapó sportegyesületek listáját a Közgép volt elnökének, a szolnoki illetőségű Nyerges Zsoltnak az érdekeltsége, a Szolnok Utánpótlás FC vezeti.

A – mint már említettük – finoman szólva is hiányos listából semmi nem derül ki Felcsútot illetően…

A NAV-vezető focicsapata legalizált csalással kerüli ki az adófizetést

Önkormányzati cégek tucatjai nem fizettek nyereségük után társasági adót, hanem helyette látványcsapatsport-támogatásra fordították, így vettek igénybe adókedvezményt. A G7 gazdasági portál írásából kiderül, hogy például a Budapesti Városüzemeltetési Holding Zrt. (BVH) leányvállalatai nyereségükből 1,2 milliárd forintot fordítottak ilyen célra.