Elvérzik Budapest szíve? - Újabb milliárdokat követelhet vissza az OLAF

"A közbeszerzés szabályainak megsértése pedig önmagában nem valósít meg bűncselekményt."

Mint emlékezetes, a fővárosi és a belvárosi önkormányzat között megosztott Budapest szíve beruházás keretében 2010-re megújult a Károly körút, a Petőfi Sándor utca, a Március 15. tér, a Ferenciek tere és az Erzsébet híd pesti hídfője.

A HírTV információira hivatkozva a Magyar Nemzet azt írja, hogy az OLAF által megállapított súlyos szabálytalanságok miatt nemsokára jelentős összeget követelhet majd vissza az Európai Bizottság a fővárostól.

Tarlós István főpolgármester, valamint Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros–Lipótváros fideszes polgármestere a lapnak megerősítették: nem kaptak értesítést arról, hogy probléma lenne a már megvalósult fejlesztésekkel.

Mindkét politikus úgy érvelt: ha bármit is találtak volna az EU illetékesei, azok nem az ő idejükben történtek.

Ami igaz is, viszont, ha fizetni kell a szokás szerint átláthatatlan projekt szabálytalanságaiért, akkor az a mostani büdzsét terheli majd.

Bár a 15 milliárdba kerülő, 2007-es programmal kapcsolatban még 2012 és 2014 között vizsgálódott az OLAF, az arról készült jelentést a mai napig nem hozták nyilvánosságra. Annak ellenére sem, hogy a magyar hatóságok ez alapján kezdtek nyomozni 2015-ben. Mondjuk a lendület nem tartott valami sokáig:

tavaly nyáron Polt Péter legfőbb ügyész részben bűncselekmény hiányára, részben elévülésre hivatkozva húzta be a kéziféket és szüntette meg a nyomozást, még mielőtt véletlenül kiderült volna valami.

Polt azért annyit kénytelen volt elárulni 2017-ben a parlamentben, hogy az OLAF a belvárosi önkormányzat által kötött tervezési szerződéseket kifogásolta, amelyben legfeljebb 30 milliós a "vagyoncsökkenés".

A nyomozók megállapították, hogy a háromtagú - a Főmterv, a Közlekedés Kft. és a Város-Tempannon alkotta - konzorciummal a fejlesztés egy elemére 2008-ban kötött szerződést később a teljes beruházásra kiterjesztették.

A hűtlen kezelés büntethetősége elévült, azzal kapcsolatban pedig, hogy a belvárosi önkormányzat másnak nem adott lehetőséget a pályázásra, a legfőbb ügyész mindössze annyit közölt:

"a közbeszerzés szabályainak megsértése pedig önmagában nem valósít meg bűncselekményt".

Az EU-vizsgálat szabálytalanságot talált a Budapest szíve program körül

A belváros felújítására létrehozott Budapest szíve programot már 2012-ben is vizsgálta az unió csalás elleni hivatala, mivel a 15 milliárdos költségvetés többségét az unió finanszírozta.A csatorna birtokába jutó információk szerint az Európai Bizottság jelentős összeget követel majd vissza, mivel a kiírók sok esetben olyan feltételeket szabtak, amiknek csak a később nyertes cégek tudtak megfelelni, vagy mondvacsinált okokra hivatkozva kizárták azokat a jelentkezőket akik olcsóbban végezték volna el a munkát.