Őrizetbe vették Putyin egyik legkérlelhetetlenebb bírálóját

Az orosz Központi Választási Bizottság december végén megtagadta Navalnij elnökjelölt-aspiránsként való bejegyzését, válaszul a politikus a választás bojkottjára szólított fel és vasárnapra több nagyvárosban tüntetést hirdetett. Több helyszínről érkezett jelentés őrizetbe vételekről, nem hivatalos értesülések több mint 60 ember előállításáról tudnak.

A moszkvai városi hatóságok pénteken arra figyelmeztettek, hogy a fővárosi megmozdulást nem engedélyezték, és jogi intézkedéseket helyeztek kilátásba a politikussal szemben. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette: a választási időszak nem jelenti azt, hogy enyhíteni lehetne a törvényeken, így azokon sem, amelyek a tüntetésekre vonatkoznak.

Egyes hírügynökségi jelentések szerint Alekszej Navalnijt a tüntetésre menet tartóztatták fel a hatóságok.

A nap folyamán korábban a rendőrség az ellenzéki politikus vezette Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány moszkvai irodájában razziázott. Többeket kihallgattak, hat embert őrizetbe vettek és számítógépeket foglaltak le.

Oroszországban március 18-án tartják meg az elnökválasztást, a politikai erőpróba egyértelmű favoritja a közvélemény-kutatások szerint Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő.

Nem indulhat az elnökválasztáson Putyin leghangosabb bírálója

Elutasította szombaton az orosz legfelsőbb bíróság fellebbviteli hivatala Alekszej Navalnij panaszát, amelyben az ellenzéki politikus kérte, hogy a testület minősítse törvénytelennek a Központi Választási Bizottságnak (CIK) azt a döntését, amely szerint nem indulhat a március 18-i oroszországi elnökválasztáson - tájékoztatta a TASZSZ orosz hírügynökséget Navalnij ügyvédje, Ivan Zsdanov.