2,6 millió forint a magyar focisták átlagos bére

Fizetés van, színvonal nincs.

A Digi Sport Reggeli Start című műsorában Szabados Gábor beszélt a bérekről, ezt szemlézte a Magyar Nemzet. A sportközgazdász elmondta, hogy óriási a különbség a legjobban és a legrosszabbul kereső itthoni labdarúgók bére között. A legfelső kategóriába esők 5-10 milliót is kaphatnak, míg mások csak néhány százezer forintot. A valódi átlagfizetés nettó 500 ezer és 1 millió forint között mozoghat.

Egy osztrák élcsapat költségvetése nagyjából duplája például a Ferencvárosénak, de a fizetések hasonlóak. Itthon egyre többet kapnak a labdarúgók, viszont a színvonal nem emelkedik jelentősen, pedig jobb minőségű légiósok jönnek az NB1-be, mint néhány éve. Szabados nem csak a légiósokat, hanem az itthon játszó válogatott játékosokat is említette, példaként hozva Varga Rolandot, aki valószínűleg ezzel a teljesítménnyel pár éve már rég nem Magyarországon játszana.

Miért kapnak ennyit?

A labdarúgásnak jobb a pénztermelő képessége, mint az egészségügynek vagy az oktatásnak. A pénz jelentős része viszont nem a piacról származik, ezért nem javul a minőség sem.

"A bevételek nagy része nem a fogyasztótól jön, nem piaci alapú. A tévés jogdíjaknak is csak egy része piaci alapú, hisz az állami sportcsatorna közvetít, és nagyjából dupláját fizeti, mint egy korábbi magáncég" 

 - mondja Szabados.

A tévés bevételeken kívül kerülhet pénz a csapatokhoz egyedi kormánydöntések vagy kormányhatározatok útján, ezen kívül még ott vannak a tao-pénzek is, amit ugyan fizetésre nem lehet költeni, de mást ki lehet vele váltani, így nagyobb keret marad a bérezésre.