A magyar választók kétharmada azt hiszi, hogy a Soros-párt is indul a választáson

Reménytelenül.

A magyar választók kétharmada úgy tudja, hogy Soros György Pártja (SGYP) is részt vesz az április 8-i országgyűlési választáson - legalábbis ezt az eredményt hozta ki a Policy Agenda kutatása, amelyet a Zoom.hu rendelt meg. Minden negyedik ember azért tisztában van vele, hogy nincs is ilyen párt.

Az ezer fős reprezentatív mintán készült kutatásban azt a kérdést firtatták, hogy mit gondolnak a választók egy fiktív párt győzelmi esélyeiről.

„Ön szerint megnyerheti-e Soros György Pártja (SGYP) a tavaszi országgyűlési választásokat?”

A válaszadók 64 százaléka szerint nem, 2 százalék szerint viszont igen. Ilyen párt pedig nincs is, de a győzelmi esélyeit azért jól belőttük. Úgy tűnik, hogy a magyar választók kétharmada nem csak benyalta a kormányzati propagandát Soros Györgyről, hanem sikerült behaluznia azt is, hogy a milliárdosnak saját pártja van, ami elindul a magyar választáson.

24 százalék azért tudja, hogy nincs ilyen párt. Bár ez is kétséges, mert ők valójában azt válaszolták, hogy az SGYP nem indul a választáson. Tíz százalék nem tudott mit mondani.

Kik hiszik el?

Elsősorban a Fidesz szavazói gondolják úgy, hogy van SGYP és indul is április 8-án. 81 százalékuk biztosra veszi, hogy nem nyerhet, 12 százalékuk ismeri a valóságot. A bizonytalanoknál 61-22, a jobbikosoknál 54-31 ugyanez az arány. A baloldali-liberális pártoknál 45 százalék mondta azt, hogy a Soros-párt nem nyerhet, de náluk vannak leginkább képben: 43 százalék tudja, hogy nincs ilyen.