Nem mond le a korábban náci dalokat terjesztő osztrák politikus

Landbauert Alexander Van der Bellen államfő szólította fel lemondásra. Az ÖRF közszolgálati rádió kérdezte arról a szabadságpárti politikust, hogy kizártnak tartja-e, hogy lemondjon. "Határozottan" - válaszolta Landbauer.

Landbauernek már korábban fel kellett függesztenie tagságát abban a diákszervezetben, amelyről kiderült, hogy 1997-ben náci tartalmú daloskönyveket osztogatott.

A tavalyi parlamenti választásokon győztes konzervatív Osztrák Néppárttal (ÖVP) koalícióra lépő, a választásokon harmadikként befutó FPÖ-t egykori nácik alapították, és több tagja volt érintett neonáci botrányokban. Utóbbiakat rendre kizárták a pártból, és az FPÖ vezetősége azt állítja, hogy a tömörülés maga mögött hagyta náci múltját.

A vasárnapi választáson az ÖVP abszolút többséget szerzett Alsó-Ausztriában. Az FPÖ - noha 6,5 százalékponttal növelte megszerzett voksainak számát a korábbi választáshoz képest - csak 14,8 százalékot kapott. A néppárti Johanna Mikl-Leitner tartományfőnök már vasárnap este kijelentette, hogy nem vonja be a kormányzásba Landbauert.

Az FPÖ ellen bojkottot hirdetett Ausztria legjelentősebb zsidószervezete, a Bécsi Zsidó Hitközség (IKG), valamint Izrael is. Az IKG például nem volt hajlandó részt venni a az osztrák parlament holokausztmegemlékezésén. Az izraeli kormány ugyan fenntartja kapcsolatait Ausztriával, de nem akar közvetlen kapcsolatot a szabadságpárti miniszterekkel.

Az 1997-ben kiadott, náci tartalmú daloskönyv ügyét a rendőrség is vizsgálja.