Nem létező házak felújítására adott be pályázatot a makói önkormányzat

Azzal védekeznek, hogy a földhivatali nyilvántartásban szerepeltek.

Makón a hátrányos helyzetűek lakta Honvéd városrész rehabilitációjára közel egymilliárd forintot szán a város, a forrás meglétéről tavaly egy lakossági fórumon beszélt Lázár János. Ebből eredetileg 180 milliót költöttek volna 14 önkormányzati ház felújítására. Egy-egy házra 13 millió forintot szántak.

A felújítás hírére egy olvasó közölte a makohirado.hu-val, hogy érdemes lenne jobban utánajárni a felújításoknak, hiszen a megjelölt ingatlanok közül négy már nem is létezik.

Az újságíró végigjárta a megjelölt ingatlanokat és valóban többnek csak hűlt helyét találta. A helyszíni szemle során az egyik épület szomszédjai azt mondták, hogy a ház már a 90-es évek óta lakatlan és teljesen széthordták, az alapokig lecsupaszították.

Farkas Éva Erzsébet, a település polgármestere azt mondta, hogy a pályázatot azért tudták benyújtani, mert ugyan az épületek már nem állnak, de a földhivatali nyilvántartásban még szerepeltek, a pályázatot pedig a szerint állították össze. A polgármester azonban nem aggódik, hiszen a közösségi házhoz is akartak egy szolgálati lakást építeni. A probléma csak az, hogy ezzel nem a pályázati feltételeket teljesítenék.

Utólag vicces visszaolvasni, hogy a pályázatban a felújítás elsődleges céljaként az energia hatékonyság növelését, a korszerűsítést, és az esztétikai megújulást jelölték meg, és nem érintették volna a lakások tartószerkezetét, homlokzatát, valamint a telek beépítettségét.

Egy kommentelő szerint a polgármester csúsztat, mivel úgy tudja, hogy a szociális bérlakásokban élőkkel szerződést kellett kötni a pályázat beküldése előtt. Ha ez megtörtént, akkor fel kellett volna tűnnie, hogy nincs ház, csak üres telek.

Az egyik helyi portál megkérdezte a Jobbik önkormányzati képviselőjét, Zeitler Ádámot is, hogy mi a véleménye az ügyről.

“A városvezetés korábban azt ígérte, hogy felméri az összes önkormányzati tulajdonban lévő bérlakást. Érthetetlen, hogy hogyan történhetett meg az, hogy nemlétező házakra adtak be pályázatot ezek után. A Fidesz Európai Uniós forrásokhoz való hozzáállását is jelzi, hogy minderre annyi volt a válasz, hogy nem gond, hogy nincsenek meg a házak, amit fel kellene újítani, majd elköltjük másra a pénzt. Ezzel mindössze annyi a gond, hogy a pénzt nem arra kaptuk. Fontos, hogy haladéktalanul kivizsgálják az ügyet."