Közel ezer ember rekedt egy dél-afrikai aranybányában

A munkásképviselet Twitter-üzenetben azt írta, hogy a vájárok áramszünet miatt szerda óta vannak a földfelszín alatt, s eddig csak 65 társukat sikerült kimenteni. Értesülések szerint a viharos időjárás miatt szakadhattak el távvezetékek.

A szakszervezeti képviselők a Beatrix nevű aranybányát üzemeltető Sibanye-Stillwater bányakonszerntől azt követelték, hogy iparkodjon a mentési munkálatokkal. "Az AMCU az érintett munkások magas száma miatt rendkívüliként értékeli az esetet" - hangsúlyozta a szakszervezet.

James Wellsted vállalati szóvivő elmondta: a bányászok biztonságban vannak, vizet és élelmet is el tudtak juttatni hozzájuk. Hozzáfűzte:

"valószínűleg fáradtak, de úgy vélem, rendben vannak".

A bánya áramellátását időközben csak részben sikerült helyreállítani generátorok segítségével, de mindez nem elég a munkások biztonságos felszínre hozatalához - mondta a bányászszakszervezet egyik illetékese. Livhuwani Mammburu szerint a gond az, hogy egyszerre csak egy embert tudnak kihozni, s néhány munkásnak krónikus betegsége van, miközben híján vannak az orvosságnak.

A bányában 700 méteres és 2200 méteres mélységben fejtik ki az értékes ércet.