A német FAZ terjedelmes cikkben foglalkozott a Jobbikkal

A konzervatív lap szerint is a Jobbik vált a Fidesz fő kihívójává.

A FAZ hosszasan kitért arra, hogy a kormányközeli médiában újra és újra azzal foglalkoznak: Vona Gábor korábban az iszlámot méltatta. A lap idézte a Jobbik elnökét és miniszterelnök-jelöltjét, aki szerint a Fidesz aljas kampányt folytat, és a választási kampány miatt kerültek újra napvilágra ezek a „felfedezések”. A választásokkal van összefüggésben az is, hogy a kormánypárti médiában nem foglalkoznak Orbán Viktor korábbi, iszlámmal kapcsolatos kijelentéseivel, például amiket az egyiptomi elnök budapesti látogatásakor tett.

Orbán az iszlámról - már 2015-ben felkínálta az országot az araboknak

Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP több mint két évig építgette milliárdokból migrációellenes propagandáját, de egyetlen helyettes államtitkár elszólása (hogy titokban mégis migránsokat engedtek az országba), berogyasztotta a kormányzati kommunikációt. Mikor pedig rájöttek, hogy nem tudják megmagyarázni leleplezett hazugságuk bizonyítványát, útjára indítottak egy másik hazugságot, a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjéről, Vona Gáborról.

A FAZ írt arról az alaptalan kormánypárti híresztelésről is, - amiről a századvéges Lánczi Tamás beszélt - , hogy a Jobbikban elmozdítanák Vonát, illetve a mostani médiakampányhoz – titokban - egyes párttársai is hozzájárulhattak, akik elégedetlenek a „stagnáló népszerűségi mutatókkal”, valamint az új mérsékelt politikával, amit a pártvezetés folytat. A német lap szerint a Jobbik köreiben nem mindenki fogadta üdvrivalgással a néppártosodást. A FAZ felsorolta, hogy a párt több korábbi vezető politikusa kilépett, elhatárolódott, vagy eltávolították az első sorokból. A lap név szerint megemlítette Novák Elődöt és Morvai Krisztinát.

A FAZ felidézte azt is, hogy Gyöngyösi Márton 2012-ben a „zsidók listázásáról beszélt”, és bár bocsánatot kért, évekig összekötötték a nevét ezzel. Ma azonban ő a Jobbik frakcióvezető-helyettese és egy Jobbik-kormányban a külügyminiszteri poszt várományosa.

A német lap a Jobbik korábbi iszlámszimpátiájára is példákat említett, majd megjegyezte: a párt „keleti kapcsolatok iránti izzó szenvedélye kihűlni látszik”. Vona Gábor évadnyitó beszédéből a FAZ kiemelte: a Jobbik miniszterelnök-jelöltje azzal vádolta Orbán Viktort, hogy eljátszotta a nyugat bizalmát Magyarország iránt.

Vona, aki néhány éve még az EU-ból való kilépést támogatta, most a kelet-közép-európai országok közös értékeiről és céljairól beszél, és azt követeli, Magyarország vegyen részt az EU jövőjéről szóló párbeszédben – írta a FAZ. Idézte Vonát is, aki szerint az nem külpolitika, hogy Orbán Viktor és Szijjártó Péter időről-időre berúgják a kocsmaajtót.

A német lap arra a következtetésre jutott: a hagyományos Jobbik-követelések elhagyása nem utolsósorban annak tudható be, hogy a Fidesz az elmúlt két évben „kiszívta a vizet” a Jobbik profiljába illő témákból. Ugyanakkor a FAZ megjegyezte: Gyöngyösi Márton a Magyar Nemzetnek azt mondta, a Jobbik és a Fidesz helyet cserélt a nemzetközi térben.

A német lap kitért a Tállai-hangfelvételre is, amelyet Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke osztott meg a Facebook-oldalán, és amelyből kiderült, hogy a Fidesz a Jobbiktól vesz át témákat.