Török-Mráz páros interjú - Rég nem látott zavart okozott az Altusz-interjú

A csütörtökön megjelent Heti Válasz páros interjújában csapott összes ismét a két elemző.

A Nézőpont Intézet vezetője úgy vélekedett, hogy az ellenzéknek nincs érdemi mondanivalója, és a január is elment mellettük. Török Gábor azonban megjegyezte: nem fair ezt mondani és nem is valósághű. Emlékeztetett rá, hogy a plakátolásnak és a láthatóbb jelenlét más formáinak törvényi korlátjai vannak, miközben a Soros-plakátok „kormányinformáció” címszó alatt futnak. Az elemző azt is felidézte kollégájának, hogy

az Altusz Kristóf-nyilatkozat és az utána kialakult zavar miatt először fordult elő, hogy az ellenzék hatékonyan tudta támadni a kormányt.

Mráz a titokban beengedett 1300 migránssal kapcsolatban azt mondta: kiderült, hogy a kormányt embertelenséggel vádolni hazugság volt, az ellenzék és az NGO-k pedig humanizmussal és jogkövetéssel „támadták” az Orbán-kormányt. Török nem így látja, rámutatott: az ellenzék hazugsággal vádolta a kabinetet.

„Az ellenzék azt veti a kormány szemére, hogy migrációs politikájuk ügyében a választók megtévesztése érdekében szándékosan nem bontották ki az igazság minden részletét.”

(2006-ban, az őszödi beszéd után Gyurcsány Ferenc védekezett azzal, hogy nem hazudott, de nem bontotta ki az igazság minden részletét. - szerk.)

Török Gábor emlékeztetett rá, hogy a kormány kommunikációja eddig az volt: aki átjön öt biztonságos országon, nem lehet menekült. Most pedig Orbán Viktor azt mondta, hogy ha „illedelmesen kopogtat”, akkor jöhet.

Mráz szerint továbbra is olyan ügy tematizálja a közbeszédet, amit a kormány vezetett be, és ami az egyik fő erőssége.

„Az ellenfél témáját tovább rágni nem kifejezetten győztes pozíció”

- mondta.

Török Gábor azonban megismételte: rég lehetett olyan zavart látni, mint amit az Altusz-interjú okozott. Úgy vélekedett: nagy valószínűséggel a Stop Sorosnak nevezett újabb terméket is ezért hozták előre, az is erre adott reakció volt. Ugyanakkor hozzátette: a kezdeti zavar után hatékony lépéseket tett a Fidesz, ennek tudható be Orbán bécsi útjának a bulvárosítása is.

A Heti Válasz kérdésére, hogy a Stop Soros „termék”, vagyis ugyanolyan gumicsont, mint a halálbüntetés, az újságírókra bevezetni tervezett drogteszt vagy a vörös csillag letiltása a Heinekenről, Mráz Ágoston Sámuel kijelentette:

„A Stop Soros természetesen összefügg a választással.”

A kormányközeli elemző nem először ismerte be, hogy a kormány csak manipulálja az embereket. Mráz nemrégiben pont a kormánypárti Magyar Időknek mondta azt, hogy a Stop Soros intézkedés az áprilisi választásokkal függ össze, és inkább csak jelképes fogás. Tavaly ősszel a Heti Válasznak már elmondta: a „Soros-tervről” szóló Nemzeti Konzultáció a szavazótábor egyben tartása miatt fontos, de az nem lényeges, hányan küldik vissza a kérdőíveket.

Mráz most azzal próbálta szépíteni kijelentéseit, hogy állami célnak nevezte az illegális migráció elleni küzdelmet, „erős és folyamatos társadalmi támogatás mellett”.

Török Gábor határozottabban fogalmazta meg véleményét a Stop Sorosról, és politikai terméknek nevezte.

Szóba került a kormánypropaganda álhírterjesztése is, miszerint „titkos” LMP-Jobbik találkozót vizionáltak az A38 hajón.

„Ez inkább költészet, mint újságírás, hiszen a Magyar Nemzet Szalont csak akkor lehet titkos találkozónak nevezni, ha mi most itt a téli olimpia bobversenyére készülünk. Ezt persze mindenki tudja, és itt is inkább az volt a lényeg, hogy valamivel másfelé kell vinni a híreket”

- fejtette ki Török Gábor.

A Nézőpont Intézet vezetője elismerte: „valóban dramatizálva lett az információ”. Török erre válaszul megjegyezte: „ha ez nálad a hazugság szinonimája...”

A Vona Gábor elleni lejáratókampány kapcsán Mráz azt mondta, csak a következő mérésekből lehet majd tudni, hogy van-e következménye. Vona évadnyitó beszédét a „kihagyott lehetőségek szónoklatának” nevezte, mert nem válaszolt az őt ért támadásokra.

„Egyszerűen nem értem, mit akart Vona elérni a beszédével”

- értetlenkedett a Nézőpont Intézet vezetője.

Török Gábor azzal vágott vissza: a politikusok a nagy beszédeikben ritkán foglalkoznak az őket ért támadásokkal.

„Nem emlékszem, hogy a miniszterelnök az évértékelőiben valaha is beszélt volna 2014 előtt Simicska Lajosról vagy mostanában Mészáros Lőrincről.”

A politikai elemző szerint „a Fidesz célja nem az, hogy a jobbikosokat eltántorítsa a szavazástól, hanem az, hogy a saját táborát megerősítse abban, hogy a jó oldalon áll”. Hozzátette: erről szól az egész.