Orbánnak még a szegényügyi főtanácsadójánál is tízmilliók tűnhettek el

Kikapcsolt telefon, rossz cím, módosított beszámolók.

Az alapítványt a szociológus Hegedűs Zsuzsa vezeti azóta, hogy Orbán Viktor 2010-ben kormányt alakított. Hamar feltűnést keltett azzal, amikor szegényes cigánytelepeken jelent meg fekete szolgálati Audijával, oldalán kutyájával. Később csirkéket és malacokat is osztott az alapítvánnyal a szegények között, ám arról nem gondoskodtak, hogy a kezdeményezés a kamerák levonulása után is működőképes maradjon, így a haszonállatokat sok helyen vagy eladták, vagy rögtön megették.

Az alapítvány eközben dúskált a támogatásokban: évekig támogatta őket az MVM-csoport, a Szerencsejáték Zrt., majd az egyik Matolcsy-féle alapítvány is. Így közpénzből 220 millió, míg a magánszektorból 530 millió forintot szedett össze jótékonykodásokra.

Ennek ellenére úgy tűnik, mára nincsenek komoly támogatási akciók, a szervezet telefonszámán „előfizető nem kapcsolható”, a hivatalosan megadott címén pedig olyan ember lakik, aki még nem is hallott róluk – sorolja a lap.

Azt írják, az alapítvány tízmillió forintos „kozmetikázást” is végrehajtott: ezt arra hivatkozva állítják, hogy a 2016-os bevallásuk szerint az MVM-től 16 millió forintot kaptak, ám ezt újságírói érdeklődés után az alapítvány egyszerűen átírta 5 millióra. Bár voltak más módosítások is, végeredményben ezek után már nem jöttek ki a számok a bevételi oldalon, és a cikkben összességében több tízmillió forintra teszik az eltéréseket.

„Hegedűs Zsuzsa tevékenysége 2010 óta legalább 330 millió forintnyi közpénzt vonzott” – állítják hozzátéve, hogy az élőállatosztást 2016-ban már ételcsomagokra váltották fel, 2017-ben viszont már semmilyen aktivitásra nem leltek.

Ezzel ellentétben kiderült, hogy Hegedűs Zsuzsa szolgálati autójába 2010 és 2017 között nagyjából 11 millió 694 ezer forintért tankolhattak, de reprezentatív célokra, például éttermezésre is havi körülbelül százezer forint megy el ahelyett, hogy a szegényekhez jutna. A főtanácsadó fizetése havonta majdnem egymillió forint.