Rogán, a feltaláló, Lázár a szőlősgazda, Németh Szilárd adósságba verte magát

Nyilvánosak a képviselői vagyonnyilatkozatok, most a legérdekesebbekből válogattunk.

Elöljáróban meg kell jegyezni, hogy a képviselői vagyonnyilatkozatok a jelenlegi formájukban semmit sem érnek, hiszen egyrészről a politikusok ebben a rendszerben bármilyen vagyongyarapodást ki tudnak szervezni a rokonsághoz (vagy a strómanokhoz, ugye), másrészről akkor sem történik semmi, ha hébe-hóba kifelejtenek ezt-azt a nyilatkozatokból.

Ettől függetlenül természetesen érdekes dolog a politikusok zsebében turkálni, nézzünk is meg párat.

Németh Szilárd, az adós

A korábban rezsibiztost, most épp a kormány furkósbotjának szerepét eljátszó Arany János-emlékév-fővédnök ingatlanhelyzetében nincs változás, három csepeli ingatlan tulajdonosa, viszont a megtakarításai mellett keletkezett egy 660 ezer forintos hitelkártya-tartozás is tavaly óta. Azért csak óvatosan, a bankokat is Brüsszelből irányítják!!!

Kósa Lajos - kis lépésekben törleszt

Sertéstelepet nyilván nem kereshetünk a politikus vagyonnyilatkozatban, hiszen az a képviselői úr anyukájáé, ezért maradnak a száraz tények. A képviselő kismértékben csökkentette banki és egyéb tartozásait (10 millió hitel, 15,5 magányszemélynek), de eladta az egyik szeretett motorját is. 

Lázár János, a szőlősgazda

A Nemzet Főkancellárja tovább gyarapította földbirtokait, idén már Észak-Magyarországon is terjeszkedett, egészen pontosan Mádon vett egy szőlőt. Lázárnak rengetege földje (szántó, szőlő) van, főleg Hódmezővásárhely környékén, de emellett rengeteg tartozása is: a tavalyi 35 milliós banki hitelt feltornázta 55 millióra, ám magánszemélynek már csak 32 millióval lóg a tavalyi 40 helyett. Vett viszont egy Land Rover Defendert is, kell is a jó terepjáró a földekhez. És természetesen megvan még gróf Széchenyi Zsigmond egykori karosszéke is, amit Lázár rendszeresen feltüntet a nyilatkozatában. Miniszterként 1 millió forintos illetménye mellé jár neki még 10 millió forint földbérleti díj és bejött még hárommillió forint az erdőkből is. Igaza volt, tényleg jó parti lesz a fia.

Varga Mihály, az államkötvényes

A nemzetgazdasági miniszter ingatlanvagyonában nincs változás, viszont bevásárolt államkötvényekből, így abból már mintegy 6 millió forint értékben rendelkezik. Törlesztett is: a tavalyi több mint 4 és fél milliós hiteléből már kevesebb mint négymillió maradt.

Rogán Antal - a feltaláló

Tavaly még csak bejegyzés alatt állt a szabadalmi joga, ma már nincs így: szépen tejelt is a találmány. Ennek is köszönhető, hogy a csaknem 28 millió banki tartozását egy az egyben visszafizette, igaz, a 18 millió forinttal még mindig adós egy magánszemélynek. Ingatlanhelyzetében nincs változás, viszont kicsit növelte a megtakarításait is.

Kövér László - a törlesztő

A házelnök ingatlanvagyonában nincs változás, viszont jelentősen megcsappant az életbiztosítása, cserében jelentősen csökkentette a banki hitelét is, így az már csak valamivel több mint 10 millió forint.

Matolcsy György - a szerény bankár

A jegybankelnök havi ötmilliós apanázsa mellé évi félmilliós cafeteria juttatásra is jogosult, ebből azért kijön néhány adag krumplistészta az MNB menzáján. Matolcsy továbbra is csak a balatonakarattyai ház tulajdonosa, tartozása nincs. Egy merő unalom a nyilatkozat.

Tállai András - a megtakarító

A NAV-elnök ingatlanvagyonában sincs változás, és ahogyan tavaly, úgy idén jelentős megtakarításokkal rendelkezik különböző befektetési és pénzpiaci eszközökben. Viszont államtitkári és képviselői fizetése mellé tavaly már nem kapott szerkesztői munkáért pénzt.

Mengyi Roland - Voldemort

Mengyi Roland vagyonnyilatkozata majdnem olyan hiányos, mint az én fizikadolgozataim voltak, igaz, a képviselőnek nem is kell tartania az egyestől a jövőben. A dokumentumból kiderül, hogy ugyanazokkal az ingatlanokkal rendelkezik, mint tavaly (egy panel Tiszaújvárosban, Sajőrsön egy ház és egy szántó), a megtakarítása kicsit apadt. Jövedelme a papiros szerint nincs, tartozás nincs, gazdasági érdekeltség nincs. Igazi átlagember.

Szijjártó Péter - még mindig tartozik a szülőknek

A külügyminiszter szépen növelte megtakarításait, bankszámlája is tovább hízott, ez persze nem is csoda, hiszen annyit dolgozik, hogy nem is tudja elkölteni a pénzét. Ingatlanhelyzete nem változott, viszont továbbra is tartozik a szüleinek 30 millió forinttal. 

Pintér Sándor - még mindig megvan a Wartburg

Egy fél ország drukkol minden év február 1-jén, vajon megvan-e még a Wartburg. Jelentjük, meg. Emellett 23 ingatlan, tömérdek, több tízmilliós megtakarítás különböző pénzügyi eszközökbe: részvényekben, államkötvényekben, befektetési és kincstárjegyekben. 

Simonka György - a dügunalom

A hatósági eljárás alatt álló fideszes képviselő vagyonnyilatkozata szerint egymillióval csökkent a megtakarítása, de van 400 ezer forint kintlévősége is.

Farkas Flórián - szegény vagyok, szegénynek születtem

Egy szolnoki ház mellett apránként törleszti tartozásait a Lungo Drom ura, de nincs megtakarítása és ingóvagyona. A nyilatkozata szerint azt is mondhatnánk: olyan mint mink.

Vona Gábor - a Fidesz-média segít

A Jobbik elnöke továbbra is egy bárdudvarnoki legelő felének tulajdonosa, tartozása nincs, értékpapírban van félmillió forintja. Emellett feltüntette, hogy 2017-ben a Pesti Srácok kiadója 600 ezer forintot, a Ripost 750 ezer forint, a Modern Media Group (ez G. Fodor Gábor hecclapjának kiadója) pedig 400 ezer forintot fizetett neki sérelemdíjként a korábbi gyalázkodások miatt.