Bíróság előtt a megmérgezett parlagi saspár gyilkosai

Fióka korában megmentették, két idióta megmérgezte. 

Az egyik elpusztított sas, „Remény” már  tojás korában a természetvédők és sasbarátok érdeklődésének középpontjába, került. Az MME, valamint a Bükki és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai egy zavarás miatt elhagyott sasfészekből mentették ki a tojást 2013-ban, ahonnan az a dévaványai Túzokmentő Állomás keltetőgépébe került.

A fióka az internetes szavazáson a „Remény” nevet kapta. A szakemberek hamarosan egy gondoskodó hevesi saspár fészkébe helyezték ki a cseperedő fiókát, hogy mostohatestvére mellett madár szülőktől sajátíthassa el a saslét alapjait.  Kirepülése előtt még egy műholdas nyomkövető eszköz is kapott, hogy értékes adatokat szolgáltasson a fiatal sasok viselkedéséről.

„Remény” az ezt követő két és fél évben bejárta a Kárpát-medencét, kisebb kitérőket téve hazánkból Szerbia, Románia, Szlovákia, sőt Lengyelország határain belülre is. 2015 elején azonban nem mozdult többé, így az MME és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei rögtön a helyszínre siettek. Tetemét egy másik elpusztult parlagi sas és két rókatetem mellett találták meg „Falco”, az MME méreg- és tetemkereső kutyája segítségével.

A maradványok laboratóriumi vizsgálata egyértelművé tette, hogy az állatok elhullását mérgezés okozta. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a forró nyomon elindulva két gyanúsított ellen emelt vádat 2016 nyarán.  A vád szerint Sz. Z. 54 éves kecskeméti, és Sz. J. 38 éves városföldi lakosok 

egy tiltott hatóanyagú, rendkívül mérgező növényvédőszert fecskendeztek tojásokba és dúvadgyérítés céljából helyezték ki a csalikat, nem törődve annak természetvédelmi és humán egészségügyi kockázataival.

"Gratulálunk": mérgezés vitt el két parlagi sast

Két parlagi sas tetemére bukkant múlt vasárnap a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kutyás egysége, a fokozottan védett madarak feltehetően mérgezés következtében hullottak el, ezért rendőrségi nyomozás folyik az ügyben - hangzott el az MME, a Fővárosi Állat- és Növénykert és az Országos Magyar Vadászkamara közös margitszigeti sajtótájékoztatóján, csütörtökön.

A parlagi sas fokozottan védett természeti értékünk, természetvédelmi értéke tojásonként és példányonként egyaránt egymillió forint. Az MME közleményében úgy fogalmaz:

A természetvédő állampolgárok, a törvénytisztelő vadászok és a sasrajongók most feszülten várják, hogy vajon születik-e precedens értékű ítélet az ügyben, mely visszatartó erő lenne a hasonló bűncselekmények elkövetőinek.