80 éve mutatta be Walt Disney a Hófehérke és a hét törpét

1938. február 4-én láthatta a nagyközönség először Walt Disney Oscar-dijas alkotását, de az első bemutatóra már 1937. december 21-én sor került.
Egy egészestés rajzfilm ötlete 1934 őszén pattant ki Walt Disney fejéből. 

Félmillióból akarták kihozni

Úgy tervezték, hogy félmillió dollárból elkészülhet a mű, de gyorsan kiderült, hogy ez lehetetlen. Háromszorosára ugrottak a költségek és a munkálatok is lassan haladtak előre. Hetvenöt ember dolgozott a rajzfilm elkészítésén. A bemutatott alkotás 250 ezer képet tartalmazott, amelyhez összesen kétmillió vázlatot rajzoltak. 

Chaplin is ott volt a bemutatón

A bemutató a szokásos hollywoodi felhajtással zajlott. A decemberi premieren megjelent a Carthay Circle Theatre-ben Chaplin, Ed Sullivan, Marlene Dietrich és Clark Gable is. 

A mozi előtt 30 ezer ember gyűlt össze, hogy köszöntse a filmet és annak híres nézőit. 

Népszerűsége töretlen 

A nagyközönség ma nyolcvan éve először láthatta Hófehérkét és a törpéket. Előztesen sokan azt várták, hogy a film megbukik és nem vonz majd elég nézőt. A számok erre gyorsan rácáfoltak, hiszen a bemutató után röviddel a film elérte a 8 millió dolláros bevételt.

Walt Disney Oscar-díjat is kapott a rajzfilmért. Eredetileg csak a legjobb filmzene kategóriájában jelölték a legrangosabb filmes elismerésre, de 1939-ben az Amerikai Filmakadémia egy különdíjjal jutalmazta: „innovatív technikájával milliókat bűvölt el és úttörője volt a szórakoztatás új területének” – áll az indoklásban. Walt Disney, mint a film producere a díjat – stílusosan – hét kis Oscar-szobrocskával együtt vehette át. Hófehérke 1978-ben Hollywoodban a hírességek sétányán "kapott" egy csillagot. 

Az alkotást  1997-ben az Amerikai Filmintézet "Minden idők 100 legjobb filmje" közül a 49. helyre sorolta, majd 2007-ben a 34. helyre lépett előre. 2008 óta a legnagyobb amerikai animációs filmnek számít.

Hozzánk késve toppant be Hófehérke

Hazánkban 1962. szeptember 13-án, felújított változatát 1982. december 2-án és 1992. június 5-én mutatták be a mozikban. Magyar szinkronnal 1994-ben került forgalomba először videókazettán, majd 2001-ben dvd-n.